Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google oficiálně přiznal vyhledávač Dragonfly pro Čínu

16.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google oficiálně přiznal vyhledávač Dragonfly pro Čínu
Cenzurovaný vyhledávač Google pro Čínu je velmi kontroverzním tématem, kterému se Google snažil oficiálně se vyhýbat. CEO společnosti Sundar Pichai nicméně jeho existenci oficiálně potvrdil, což ale neznamená, že bude spuštěn.
O cenzurovaném vyhledávači Googlu, známém pod kódovým označením Project Dragonfly, se mluví už nějakou dobu. Více zmínek vyplulo na povrch v srpnu, o měsíc později dokonce vyšlo i oficiální stanovisko, že se Google spuštění takového vyhledávače neblíží. Oficiální zmínka o tom, že by Project Dragonfly skutečně existoval, nicméně padla až toto pondělí a vyšla z úst samotného CEO společnosti, Sundara Pichaie. Stalo se tak na konferenci Wired25 v San Franciscu. Konečně tak máme trochu více informací o tom, o co vlastně jde a v jakém stavu se Google vlastně nachází.
 
Sundar Pichai
 
Autor: Maurizio Pesce (Sundar Pichai, CEO, Google) [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], přes Wikimedia Commons
 
Ten totiž Čínu opustil před osmi lety právě kvůli tomu, že byla vyžadována jeho cenzura. Google nicméně v poslední době skutečně vyvíjel cenzurovaný vyhledávač v rovině průzkumu. Šlo tedy o interní projekt, který měl společnosti napovědět, jak by to vypadalo, kdyby se měla vrátit do Číny. Podle Pichaie se Google stále snaží balancovat na svých hodnotách, čímž je poskytování přístupu k informacím, svoboda slova, soukromí uživatelů, a to vše se musí ještě ladit se zákony konkrétních zemí, přičemž Čína je v tomto opravdu velmi složitá. Dále zmínil, že Dragonfly by byl schopen poskytnout odpovědi pro zhruba 99 % všech dotazů. Pro ty by dokázal poskytnout lepší výsledky než nyní dostupné čínské vyhledávací služby.
 
Zároveň řekl, že je pro Google důležité udělat tyto průzkumy, zjistit, o jak důležitý trh jde a kolik uživatelů by mohl oslovit (řekněme si to na rovinu, opravdu hodně), což ale neznamená, že výsledek průzkumu spatří světlo světa. CEO Googlu tedy celkově potvrdil oficiální vyjádření z minulého měsíce, že jde opravdu o průzkum a spuštění vyhledávače není na pořadu dne. Dokonce řekl, že si ani není jistý, zda bude vůbec někdy spuštěn.
 
Připomeňme, že Project Dragonfly způsobil velkou nevoli mezi zaměstnanci společnosti, někteří kvůli němu dokonce i odešli (podobně jako kvůli vládnímu projektu Maven). Také napsali otevřený dopis vedení společnosti, pod který se podepsalo okolo 1000 lidí a žádali, aby firma ctila své morální hodnoty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.