Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google rozšiřuje službu Stadia i do České republiky a na Slovensko

9.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Google rozšiřuje službu Stadia i do České republiky a na Slovensko
Společnost Google se rozhodla, že svou službu Stadia pro streamování her rozšíří do řady dalších evropských zemí, a to akorát krátce před představením hry Cyberpunk 2077. Ta bude na Google Stadia k dispozici hned od zítřejšího dne.
Češi i Slováci tak mají možnost zahrát si velice náročný Cyberpunk 2077 i bez výkonného hardwaru, ovšem na druhou stranu se v případě využití streamovací služby jako Google Stadia neobejdou bez rychlého internetového připojení, které musí být navíc stabilní a s co nejkratším zpožděním. 
 
 
Vedle služby Stadia bude možné Cyberpunk 2077 streamovat přinejmenším ještě pomocí služby GeForce NOW, ostatně NVIDIA a CD Projekt na vývoji této hry úzce spolupracují a právě pro NVIDII je Cyberpunk 2077 stěžejním RTX titulem pro tento rok. 
 
Služba Google Stadia se nově rozšířila krom České republiky a Slovenska také do Rakouska, Maďarska, Polska, Portugalska, Rumunska a Švýcarska a příslušné servery by nyní už měly fungovat. Tím se počet zemí, v nichž je možné si nechat streamovat hry ze serverů Googlu, rozšiřuje na 22. 
 
Na rozdíl od služby GeForce NOW, která spolupracuje s různými herními obchody či platformami, Stadia je sama o sobě obchod. To znamená, že si budeme muset pořídit Cyberpunk 2077 speciálně pro tuto službu, přičemž v případě GeForce NOW můžeme využít třeba kopii zakoupenou na Steamu, kterou si pak můžeme případně nainstalovat i na PC. Z tohoto pohledu tak vychází lépe právě GeForce NOW, která má navíc mnohem větší výběr her, v čemž Stadia stále pokulhává
 
Na druhou stranu, ani v jenom případě nejde o velkou investici. Google nyní nabízí při pořízení Cyberpunku 2077 (60 eur) do 17. prosince Stadia Premiere Kit zdarma (včetně zaslání na vybranou adresu), který zahrnuje zařízení Chromecast Ultra, herní ovladač Stadia a jednoměsíční předplatné, což obvykle dohromady přijde na 100 dolarů či odpovídající částku v eurech. Ovšem opět, GeForce NOW je v tomto ohledu méně restriktivní a my si vystačíme v podstatě s jakýmkoliv notebookem, desktopem (včetně Apple Mac), SHIELD TV či zařízením s Androidem. Pokud ale někdo přesto nemá vhodné zařízení a především herní ovladač, může jej oslovit právě třeba nabídka Googlu.