Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google Tensor G4 v zátěži "throttluje" pod 65 % max. výkonu, nárazově i pod 50 %

19.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Google Tensor G4 v zátěži "throttluje" pod 65 % max. výkonu, nárazově i pod 50 %
Nový procesor Google Tensor G4 v telefonech Pixel 9 by měl přinášet vysoký výkon, nicméně úspornost a/nebo chlazení asi nejsou jeho nejsilnější stránkou. V zátěži totiž jeho výkon může padat strmě dolů.
Možná si pamatujete případ z loňského prosince, kdy byl otestován high-endový procesor MediaTek Dimensity 9300, který v zátěži dosahoval jen 46 % z maximálního výkonu. Nyní podobným testem prošel procesor Google Tensor G4 z nových telefonů Google Pixel 9 a výsledek není o moc odlišný. Výkonná jádra ze svého základního taktu 3,1 GHz spadla až na pouhých 1,32 GHz, úsporná jádra pak z 1,92 GHz na 0,57 GHz.
 
Benchmark naměřil maximální výkon 341 GIPS, přičemž na vysoké úrovni to vydrželo asi tři minuty. Průměrný výkon totiž ve výsledku činil jen 246,7 GIPS, tedy 72,3 % maxima. Po oněch 3 minutách začal výkon mířit k zemi a ve 4. minutě padl na pouhých 145,6 GIPS, což je 42,7 % maxima. Je to tak ještě o 3 % nižší výsledek než v případě MediaTeku. Po pádu do minima se ale procesor trochu umoudřil a výkon stoupl zhruba někam nad 65 % maxima, kde se držel až do konce. Test přitom probíhal na největším modelu Pixel Pro 9 XL, který by díky své velikosti měl mít nejvýkonnější chlazení.
 
Stejný uživatel telefon otestoval ještě jednou a tam už k tak masivnímu propadu nedošlo (ze 336,3 na 211,2 GIPS, tedy 63 % maxima), průměr zůstal na přibližně stejné hodnotě 245,5 GIPS (73 % maxima). Nyní je otázkou, zda je problémem nižší efektivita procesoru a/nebo nedostatečné chlazení telefonu (a případně teploty okolí).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.