Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google ukončí kontroverzní vojenský projekt Maven

4.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Google ukončí kontroverzní vojenský projekt Maven
Google Maven je vojenský projekt, který má za úkol analyzovat obraz z vojenských dronů pomocí systémů umělé inteligence. Projekt měl ale tak extrémní negativní odezvu, že jej Google příští rok zruší.
Někdy si společnosti urvou příliš velké sousto a vrhnou se do oblasti, která už přeci jen je příliš kontroverzní na to, aby šla ustát bez ztráty kytičky. To se stalo Googlu, který se dostal k vládnímu vojenskému projektu Maven, jehož úkolem bylo analyzovat obrazy pořízené vojenskými drony. Ten měl rozpoznávat objekty i tváře lidí systémem umělé inteligence, zpracovávat statistiky o jednotlivých objektech a podobně. To je ale natolik kontroverzní počin, že Google začal pociťovat nebývalou negativní odezvu z řad veřejnosti i vlastních lidí.
 
Google logo
 
Samotní zaměstnanci, kterých bylo několik tisíc, tak zaslali dopis CEO společnosti, kde zmiňovali motto "Don't be evil", a že by se společnost rozhodně neměla pouštět do vojenských operací. Google po několika týdnech po zaslání dopisu toto motto dokonce zrušil, což negativní postoj a odpor k Mavenu ještě prohloubilo.
 
Vedení se také snažilo omlouvat situaci tím, že jde jen o maličký projekt za 9 milionů dolarů (to je vzhledem k příjmům Googlu opravdu směšná částka), nicméně vyšlo najevo, že projekt je ve skutečnosti o něco dražší. Začíná na 15 milionech s tím, že se očekával vzrůst až na 250 milionů dolarů a možnost dostat se k dalším velkým vojenským projektům. Také se tvrdilo, že jde jen o velmi malou část celého vojenského projektu, který nemá nic společného s ofenzivními zbraněmi.
 
To však nepomohlo a vedle dopisu se zaměstnanci Googlu začali bouřit jednoduše tím, že začali ze společnosti odcházet, neboť s něčím takovým nechtěli mít nic společného. Takových mělo být několik desítek. Negativní odezva ze všech stran tak patrně Google nakonec přinutila přehodnotit svůj postoj a podle všeho kontrakt s vládou neobnoví. Ten má vypršet v příštím roce. Google chce během týdne zveřejnit svá nová etická pravidla ohledně použití AI ve svých produktech.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.