Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.9.2008, Marek Štelčík, aktualita
Společnost Google oficiálně oznámila na internetu kolující zprávy o chystaném internetovém prohlížeči. Stalo se tak včera večer a novinka nese název "Chrome". Google tak chce konkurovat společnosti Microsoft i mezi internetovými prohlížeči...
Xaim (8) | 3.9.20088:11
11. Licence k Obsahu poskytnutá vámi

11.1 K Obsahu, který odešlete, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím si ponecháváte autorská práva a jakákoli jiná práva, která ohledně tohoto Obsahu vlastníte. Odesláním, zveřejněním nebo zobrazením obsahu udělujete společnosti Google trvalou, neodvolatelnou, celosvětovou, bezplatnou a nevýhradní licenci k reprodukování, přizpůsobování, upravování, překládání, publikování, veřejné prezentaci a šíření jakéhokoli Obsahu, který předložíte, zveřejníte nebo zobrazíte v rámci Služeb nebo jejich prostřednictvím. Výhradním účelem této licence je umožnit společnosti Google zobrazovat, šířit a propagovat Služby a může být odvolána pro určité Služby, jak je definováno v Dalších smluvních podmínkách těchto Služeb.

11.2 Souhlasíte s tím, že licence zahrnuje právo společnosti Google zpřístupnit tento Obsah jiným společnostem, organizacím nebo osobám, s nimiž má Google smluvní vztahy v oblasti publikačních služeb a používat tento Obsah v souvislosti s poskytováním těchto služeb.

11.3 Berete na vědomí, že společnost Google při provádění požadovaných technických kroků za účelem poskytování Služeb svým uživatelům smí ­(a­) převádět nebo šířit váš Obsah v nejrůznějších veřejných sítích a médiích a ­(b­) provádět takové změny vašeho Obsahu, které jsou potřebné pro přizpůsobení tohoto Obsahu technickým požadavkům připojených sítí, zařízení, služeb nebo médií. Souhlasíte s tím, že tato licence dovoluje společnosti Google provádět tyto činnosti.

11.4 Potvrzujete a zaručujete společnosti Google, že máte veškerá práva, pravomoc a oprávnění nezbytné k udělení výše popsané licence.

Zdroj: http:­/­/www.google.com­/chrome­/eula.html?hl=cz
Odpovědět0  0
Pavel Růžička | 2.9.200814:27
Pro Krista na nebi já nechci optimalizovat stránky pro další prohlížeč. IE6, IE7, IE8, Safari, Firefox, Opera a teď ještě Chrome.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.9.200814:33
tak vypust safari a operu, to staci :­)

Ale co sem koukal na ten komiks ­(velice pekny btw­), tak mozna v budoucnu budes muset optimalilzovat jen pro chrome :D
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 2.9.200814:36
"Google bude nabízet svůj prohlížeč zadarmo a přiznává, že jeho inženýři si v něm půjčili celou řadu prvků­"
-
prelozeno:
google vzal gecko a postavil na nem ­"novy­" prohlizec.
-
Navic to hadam bude stejne jenom FF s hromadou predinstalovanych pluginu a custom grafikou...
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.9.200814:46
precti si komiks, pak placej tyhle nesmysly ;­)
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.9.200815:01
nebo pro ty, kteri jsou lini to cist, je to fakt dlouhy a na strance kam tohle odkazuje se to dost blbe cte ...

pouzily engine Webkit, upravily si ho, prohlizec ma uplne prekopany system spravy pameti ­- jeden tab = jeden proces ­-> vic pameti zabrane, ale lepe se uvolnuje, lepsi kontrola nad strankama, spadne jedna stranka a spadne jen ona, muzete tab vzit a udelat z nej vlastni okno, muzete tab nastavit jako soukromy ­(nic se z nej nebude logovat, po zavreni se vsechny stopy po zalozce zahaldi ...­), bezpecnost by mela byt taky uplne jinde, diky tomu ze kazdy proces je uzavren a nesmi nic na systemu delat ­(zkacene a zjednodusene­), a dalsich par vyhod ­- si uz nepamatuju a ikdyz to mam v citelne podobe na disku tak to znova cist nechci :D

Proste neni to stary prohlizec v novem skinu, je to novy prohlizec, ktery delaly odznovu a pro dnesni moderni internet ­(ne pro deset let stary internet a upraveny pro dnesni)
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.9.200821:39
tak si dam treti post na sebe ... :D
tentokrat ale uz v Google Chrome :­) Slape hezky, nacitani stranek je rychlejsi, ale asi jen diky tomu, ze zobrazuje stranky jak je nacita, takze vam pred ocima skace obsah :­)

Zatim zadny problem se spatnym zobrazenim stranek, ale nekoukal sem na ne uplne optimalizovane stranky
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 3.9.20080:50
ehm a pro velky uspech jeste 4. post ... :D

testoval sem rychlost javascriptu na http:­/­/www2.webkit.org­/perf­/sunspider­-0.9­/sunspider.html
a vysledek:
http:­/­/nahatrpka.net­/files­/ie7_GCh.png

mozna to je tim ze test byl asi pro webkit delan ... ale je fakt ze treba emailove schranky pracuji uzasne rychle :)
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1503) | 3.9.20088:06
Tak taky zrovna zkouším ­"chromý­" prohlížeč a vypadá zajímavě. Nevím jak si kontroloval to zobrazování stránek ale už přehled novinek na swh má přeškrutnutá první písmenka vertikální čárou. A ta paměť se taky nějak uvolnit nechce. ;­-­)
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 3.9.20089:15
presrktnuti pismenek sem si nikde nevsiml
zobrazeni prostredku je prava mys na zalozce :)
Odpovědět0  0
Tech-boy.lukas (1503) | 3.9.20089:31
Čas aktuality ­/ nadpis aktuality, první písmeno je přeškrtlé, nefunguji mapy.cz, našel jsem už více stránek kde se sem tam nějaký prvek vytrácí.
Chrome běží docela rychle ale asi to bude taková alternativa pro někoho kdo nebude chtít ie a nebude se mu chtít přizpůsobovat FF a jiné.
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 3.9.200812:44
jo, uz to vidim, ten sloup tecek se posunul o kousek doprava ... na nekterych webech sem narazil na podobny problem s rozpadem stranek :­(

mapy.cz jsou zajimavy, sice neslape leva mys jak ma, ale dyz dvoukliknete do mapy nekam ­(zoom­), tak ta rychlost teda, to je labuzo :)
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 3.9.200820:20
je potreba myslet na to, ze se jedna o velmi rannou betaverzi, ktera ma k finalu dost daleko. je pravda ze beta u google je na tom casto lip nez finalni ­"odladena­" konkurence, ale webovy prohlizec neni kdejaka aplikace a kazdy web je delany­/optimalizovany uplne jinak... takze jestli aspon 80­-90% stranek funguje OK­/jen s drobnymi odchylkami je to imho super vysledek
Odpovědět0  0
DiXiE (252) | 2.9.200813:40
Chromě by chtěl zaujmout především rychlou prácí s videosoubory ... chromě? :D Doufam ze moc chromy nebude :D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.