Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Google začne skenovat novinové archívy

10.9.2008, Jan Vítek, aktualita
Google začne skenovat novinové archívy
Společnost Google oznámila, že začne se skenováním novinových archívů, které pak budou nejdříve k dispozici prostřednictvím služby Google News a poté na stránkách patřících jednotlivým novinám. Prozatím Google archívuje listy The New York...
Společnost Google oznámila, že začne se skenováním novinových archívů, které pak budou nejdříve k dispozici prostřednictvím služby Google News a poté na stránkách patřících jednotlivým novinám. Prozatím Google archívuje listy The New York Times, The Washington Post a časopis Time.



Prostřednictvím této služby si tedy budeme moci vyhledávat články pomocí klíčových slov a ty se pak zobrazí tak, jak byly vytištěné na papíře. Podobný projekt se také rozjíždí s knihami, ale zde se nemůžeme divit, že vznikají problémy s vlastnickými právy. O něco podobného s knihami se také pokoušel v minulosti Microsoft, ale tento program byl zastaven kvůli tomu, že prý se jeho cíle rozcházely s cíli Microsoftu.

Avšak skenování a zpřístupnění novinových archívů nebude úplně zadarmo, ovšem my, jako koncoví uživatelé, budeme za tuto službu muset přetrpět pouze reklamy, které se budou zobrazovat spolu s hledaným obsahem. Otázkou je, jakým způsobem budou reklamy do materiálů zakomponovány. Google se pak o zisk z reklam podělí s vydavateli a ti rovněž ušetří za archivaci svých novin, protože jak se vyjádřil Tim Rozgonyi z The St. Petersburg Times: "Chtěli jsme naše noviny skenovat a digitálně archivovat již před lety, ale ukázalo se, že by to bylo příliš drahé."

Dle The New York Times ale i přesto, že by Google vzal veškeré náklady skenování na sebe, se na tento projekt některé noviny dívají skrz prsty. Nelíbí se jim totiž, že by z jejich archívů Google stvořil jistý další druh zboží, který by sloužil hlavně jemu. Ostatně proč by to měl Google také dělat, kdyby si od toho něco nesliboval.

Zdroj: DailyTech