Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Googlu se daří, zvedají se příjmy za cloud i za reklamy v YouTube

2.11.2020, Milan Šurkala, aktualita
Googlu se daří, zvedají se příjmy za cloud i za reklamy v YouTube
Alphabet, mateřská společnosti Googlu, byla minulý týden mezi společnostmi, které zveřejnily výsledky svého hospodaření za minulé čtvrtletí. Vypadá to, že se Googlu opět začíná dařit a reklamní systém opět roste, zejména co se YouTubu týče.
Společnosti Alphabet, která má pod sebou např. Google, se za poslední čtvrtletí hodně dařilo a vidíme, že koronavirová pandemie pomáhá v některých segmentech trhu, zatímco v jiných, kde původně působila velké problémy, dochází k zotavení. Za poslední čtvrtletí tak Alphabet vydělal 46,2 mld. USD, což je o 14 % více než loni (za Q3/19). Výrazně se zvýšil i provozní zisk na 11,2 mld. USD (+24 %) a především se hodně navýšit ten čistý na v podstatě stejnou hodnotu 11,2 mld. USD (+59 %). Nás ale bude zajímat především to, jak jsou na tom jednotlivé segmenty společnosti.
 
Google logo
 
Koronavirová pandemie se nejprve podepsala na významných propadech v reklamách, nicméně v tomto čtvrtletí se to obrátilo k lepšímu a Google tak vykázal ještě lepší výsledky než loni. Z 24,7 mld. se Google Search a reklamy dostaly na 26,3 mld. USD (+6,5 %). Radost jistě dělal YouTube, kde se příjmy navýšily ze 3,8 na 5,0 mld. USD (+32,4 %). S dalšími reklamními projekty tak tato reklamní část firmy navýšila příjmy z 33,8 na 37,1 mld. USD (+9,8 %).
 
Nejen reklamami je ale Google živ a pandemie se projevila také na větším využívání cloudových a jiných online služeb. To se ukázalo i v hospodaření, kde Google Cloud vzrostl z 2,38 na 3,44 mld. USD (+44,8 %). Výsledky jsou pozitivní i z toho pohledu, že Google snižuje svou závislost na reklamách. Loni tvořily 83,4 % všech příjmů, nyní je to 80,3 %. Na tato čísla reagovala i hodnota akcií, která za pátek vzrostla o 3,4 %.
 
Zdroj: abc.xyz


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.