Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPS pro chudé: je to vůbec možné ?

17.4.2002, Petr Hájek, článek
GPS pro chudé: je to vůbec možné ?
(Údajně) ruští programátoři přišli na způsob, jak softwarově emulovat funkci GPS - neboli jak pouze s Palmem, bez dalších rozšiřujících modulů, určovat geografickou polohu (i když jenom na ohraničeném území). Nevěříte ? Vyzkoušejte !
Jistě každý čtenář už někdy v životě aspoň zaslechl něco o fenoménu GPS. Tato tajemná zkratka znamená Global Positioning System, naváděcí systém, s jehož pomocí lze díky systému družic obíhajících kolem Země (ano, to by člověk nevěřil…) určit mimořádně přesně polohu osoby, která je vybavena příjmačem a dekodérem GPS.

Řešení pro Palmy bylo až dosud poměrně nákladnou záležitostí, kterou šlo (a lze) realizovat legální cestou pouze přidáním externího modulu v ceně mnoha tisíc, naštěstí existují skupiny programátorů, kteří svým uměním stále posunují kvalitu programů stále dál a dál až k hranicím fantazie a nemožnosti. Jisté skupině (patrně nebezpečně) inteligentních programátorů, teoretických matematiků a hackerů se podařila neuvěřitelná věc: dekódovat komunikační frekvence a využít palmovského IR vstupu velmi neobvyklým způsobem k vytvoření softwarového GPS systému pouze s využitím hardwaru, kterým disponuje samotný Palm. Následně se rozhodli dát tento program k dispozici široké palmářské veřejnosti jako freeware (nepřipomíná Vám to tak trochu situaci kolem formátu DivX na PC?).

K plnému využití programu je zapotřebí aspoň základní znalost angličtiny, ale myslím, že i neangličtinář pochopí strukturu zobrazovacího systému během chvilky. Navíc - vůbec nepochybuji o tom, že tak skvělý program bude za chvíli kolovat po internetu v mnoha jazykových mutacích.

Způsob, jak byla dosažena přesnost programu je mi záhadou - patrně půjde o nějaký dosud nezdokumentovaný způsob zpracování vstupu přes infračervený port, jinak si nelze vysvětlit až podezřele přesné udávání pozice. Systém aktualizuje pozici s každým pohybem, což sice zní na první poslech téměř neuvěřitelně, ale až aplikaci spustíte, zajisté mi dáte za pravdu.

Pouze se obávám, aby se opět nevynořila debata o zneužívání GPS teroristy a jinými nekalými živly k podvratné činnosti všeho druhu, protože přesnost je jedním slovem fascinující. Přímo se nabízí využití armádou, policií, motoristy a dovedu si představit situaci, kde může být tento program tím kdo rozhodne o životě a smrti skupinky turistů zabloudivších v Brdských lesích.

Jediným vážnějším nedostatkem tohoto bezesporu geniálního kousku software je fakt, že neměří nadmořskou výšku, což však lze vzhledem k jeho velikosti a široké použitelnosti snadno omluvit. Náročnější uživatel může zakoupit externí komerční verzi produktu od oficiálních distributorů a zjišťovat si i nadmořskou výšku. Ovšem, ruku na srdce, nezajímá vás spíš KDE jste než jak VYSOKO jste?

Garantovaná rozlišovací schopnost je přibližně 30 cm, ale řekl bych, že to je od autorů zbytečně skromné tvrzení…

Nenechte se zmást délkou aplikace, která - ač činí pouhých 2,7kB - je skutečným programátorským klenotem. Pouze vysoce optimalizovaný assembler spolu s extrémně vyvinutým smyslem pro algoritmizaci dovoluje člověku naprogamovat něco tak úžasně kompaktního a přitom univerzálně funkčního. Na displeji máte v podstatě všechny informace, které k jednoznačnému určení polohy potřebujete. Žádná zbytečná hejblátka se nekonají - a o nějaké laciné efekty tu přece ani nejde. Důležité jsou informace o poloze - a ty tu jsou.

Pokud tedy celý program zhodnotíme z hlediska běžného uživatele (který nechce vyhodit skoro 10.000,- Kč za externí GPS modul), tak není co řešit, každému se určení polohy může jednou hodit a Palm Vám tuto možnost nabízí zdarma, jinými slovy, tato aplikace by určitě neměla chybět žádnému pravověrnému uživateli jakéhokoliv Palmáče vybaveného IR portem! Stáhněte, nainstalujte a zkuste si dát pár koleček po zahradě (možná bude stačit i po kuchyni…) s Vaším novým naváděcím systémem v ruce, jsem si jistý, že budete (mírně řečeno) nadšeni a zcela uchváceni dokonalou funkčností aplikace, stejně jako tisíce ostatních spokojených uživatelů na celém světě!

Jen tak dál programátorská scéno, už teď se moc těším, čím že nás to vývojáři oblaží příště…

Program je ke stažení přímo zde:

GPS.PRC