Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPT-5 se ještě netrénuje a nějakou dobu nebude, tvrdí CEO OpenAI

20.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
GPT-5 se ještě netrénuje a nějakou dobu nebude, tvrdí CEO OpenAI
Výzva k pozastavení vývoje dalších systému se schopnostmi přesahujícími GPT-4 se alespoň u OpenAI plní sama od sebe. Společnost se totiž nechala slyšet, že nářky o trénování GPT-5 jsou bezpředmětné, protože ho zatím netrénuje.
Před nějakými třemi týdny Internet rozvířila zpráva o tom, že se Elon Musk připojil k výzvě ohledně pozastavení dalšího vývoje systémů umělé inteligence přesahujících schopnosti GPT-4 do doby, než se vytvoří nějaký soubor pravidel, jak vůbec takové systémy vyvíjet s ohledem na bezpečnost lidstva. Sam Altman, CEO společnosti OpenAI, se nicméně nechal slyšet, že tato výzva byla poněkud hloupá, protože OpenAI zatím žádný systém GPT-5 netrénuje a ještě nějakou dobu nebude. Nicméně to byla spíše všeobecná výzva i ostatním společnostem, ne jen výhradně k OpenAI.
 
Umělá inteligence
ilustrační obrázek, zdroj: stock.adobe.com (DIgilife )
 
Přidal, že se samotná výzva navíc nevěnuje některým důležitým technickým aspektům celé problematiky. Dále ještě zmínil, že v OpenAI vylepšují GPT-4, který potřebuje vyřešit některé bezpečnostní problémy. Řekl však také to, že s mnoha body výše zmíněné výzvy souhlasí. Nicméně nevíme, kdy se začne GPT-5 vlastně trénovat ("nějakou dobu nebude" moc nenapovídá konkrétní časový rámec). Také je otázkou, pokud se prozatím netrénuje GPT-5, zda to neznamená např. vývoj a trénování GPT-4.5, který by už byl za schopnostmi nynějšího GPT-4.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.