Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafická karta bude pro Windows Longhorn důležitá

14.1.2005, Petr Hájek, aktualita
Grafická karta bude pro Windows Longhorn důležitá
Stále je mezi námi poměrně velká část uživatelů PC, kteří se nezajímají o grafické karty, a to zejména z toho důvodu, že drtivá většina jejich práce se odehrává na 2D ploše. Někteří, pravda, používají věcí jako je akcelerace dekódování videosouborů,...
Stále je mezi námi poměrně velká část uživatelů PC, kteří se nezajímají o grafické karty, a to zejména z toho důvodu, že drtivá většina jejich práce se odehrává na 2D ploše. Někteří, pravda, používají věcí jako je akcelerace dekódování videosouborů, ale masy se o 3D funkce, shadery a vertexy doposud nijak zvlášť nezajímají. To se však má změnit s příchodem operačního systému Microsoft Longhorn.

Longhorn totiž bude obsahovat grafický subset nazývaný WGF (Windows Graphic Foundation), jehož úkolem je sjednotit 2D a 3D grafické operace a přinést 2D vykreslování oken a 3D operace zároveň. Zatím je 3D realizováno jako DirectX, nyní již ve verzi 9.0c. Longhorn má používat 3D menu a 3D rozhraní, takže bude vyžadovat karty podporující přinejmenším Shader 2.0, grafické karty se tím pádem rázem stanou mnohem důležitější součástí systému.

Dostáváme se tak k jednomu velmi důležitému bodu, dojem z rychlosti práce ve Windows bude teď do značné míry záviset i na grafické kartě, kterou v systému máme, zcela jistě proto dojde k jedné ze dvou situací - v tom horším případě bude pro rychlejší práci třeba i v Office nutné vlastnit aspoň průměrný grafický akcelerátor, druhá, mírnější varianta, by mohla sama inteligentně zjistit výkon grafické karty a podle toho sama z UI odstranit grafické nesmysly typu poloprůhledná menu či real-time stínované ikonky.

Zatím se ještě není čeho obávat, Windows Longhorn se neočekává dříve nežli v roce 2006, s největší netrpělivostí jej však patrně vyhlíží právě producenti grafických karet...


Obrázek “http://forkweb.centralfilmes.com/programas/longhorn.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.