Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické čipy pro rok 2003

19.2.2003, Štěpán Mrázek, článek
Grafické čipy pro rok 2003
Jaké grafické čipy připravují výrobci pro tento rok ? Mnohokráte jsme již psali o různých čipech NV31, NV34, R300, R350, atd. Dnes vám přinášíme jejich roadmap doplněnou o odkazy již publikované informace.
Kapitoly článku:
  1. Grafické čipy pro rok 2003
  2. Mobilní grafické čipy

Mobilní grafické čipy



Další část již nebude tolik rozsáhlá, jedná se o grafické čipy určené pro nasazení v noteboocích a těch je samozřejmě méně než klasických desktopových čipů. Pokud si odmyslíme, že se jedná o mobilní čipy, pak je situace stejná jako u desktopových. Mohutný boom připravovaný na třetí čtvrtletí, ostatně podívejte se do tabulky:


Tab. 2 - Mobilní grafické čipy pro rok 2003

nVidia

Společnost nVidia chystá pro třetí čtvrtletí mobilní verze svých grafických čipů NV31 a NV34 - u obou přibylo v názvu písmenko M, které značí mobilní využití. Další zajímavostí (která ani není v roadmapě ze serveru Virtual Zone) je čip NV33, který by měl být údajně extrémně úsporný a připravován je speciálně pro Tablet PC a sub-notebooky. Bližší podrobnosti opět naleznete v tomto článku.

ATI

Co se týká mobilního grafického čipu, pak společnost ATI připravuje na třetí čtvrtletí čip s kódovým jménem M10, který je odvozen od desktopového čipu RV350. Podrobnosti o tomto čipu (stejně jako o R350) naleznete zde.

Ostatní výrobci

Co se týká ostatních výrobců, pak ti také chystají mobilní verze svých desktopových čipů. Bohužel o nich však nemáme žádné bližší informace a tak zůstávají v platnosti ty které víme o jejich desktopových protějšcích v případě čipu DeltaChrome. Co se pak týká čipu XP8 od společnosti Trident, pak zde nám chybí jakékoliv informace.

Jak již jsem psal u části věnované desktopovým grafickým čipům, je zcela evidentní, že všechny novinky již budou uváděny s plnou podporou rozhraní DirectX 9.0. to se týká jak desktopové tak i mobilní oblasti. Ve třetím čtvrtletí tedy budeme v situaci, že rozhraní DirectX 9.0 bude běžným standardem a všichni budeme očekávat příchod další verze s pořadový číslem 10.

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.