Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Grafické karty AMD stále prodělávají, RV770 v červenci

29.4.2008, Pavel Boček, aktualita
Grafické karty AMD stále prodělávají, RV770 v červenci
To, že společnost AMD vlastně živí svou divizi ATi, zabývající se výrobou grafických jader, je poměrně známé, na druhou stranu je ztráta divize poměrně malá (ne již tak v poměru k celkovým příjmům). Server Fudzilla nyní udělal krátký přehled...
To, že společnost AMD vlastně živí svou divizi ATi, zabývající se výrobou grafických jader, je poměrně známé, na druhou stranu je ztráta divize poměrně malá (ne již tak v poměru k celkovým příjmům). Server Fudzilla nyní udělal krátký přehled toho, jak se vyvíjela ztráta v jednotlivých čtvrtletích. V posledním kvartálu 2006 to bylo 27 milionů amerických dolarů, v roce minulém postupně 35, 50, 3 a 12 milionů; v prvním čtvrtletí tohoto roku to bylo 11 milionů. Celkem tedy 135 milionů dolarů.



V minulé roce ATi hlavně postihl konec odběrů od některých partnerů (např. Motorole ATi prodávala čipy do mobilů), společnost se však stále snaží zvýšit zisky, což se pomalu daří. Napomoci tomu mají hlavně nová grafická jádra RV770, jejichž vypuštění do světa je plánováno na červen, AIB partneři však počítají s dostupností v obchodech někdy v červenci; v této době chce nové pokračovatele představit i NVIDIA. Červenec sice není měsíc, kdy by se prodávalo nejvíc komponent, ale srpen a začátek školního roku prodeje dosti zvyšuje.



Poslední zpráva se týká nového bechmarku společnosti Futuremark, programu 3D Mark Vantage. AMD pro něj krátce po vydání zveřejnilo hotfix, který má celé řadě HD 2000 a HD 3000 zvyšovat výkon (o kolik přesně zjistil server Tom's Hardware). Dostupný je pro x86 i x64 verzi systému Windows Vista na stránkách podpory grafických karet AMD.

Zdroj: Fudzilla (1, 2, 3)