Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hacker, který ukradl 611 mil. USD v kryptoměnách, vrátil zpět téměř polovinu

12.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Hacker, který ukradl 611 mil. USD v kryptoměnách, vrátil zpět téměř polovinu
Z Poly Network zmizely kryptoměny v celkové hodnotě 611 milionů USD. Jde o největší útok svého typu v historii. Pozoruhodné ale je, že hacker vrací nakradené prostředky zpět. Zatím necelou polovinu.
Poly Network je protokolem, který dovoluje výměnu tokenů napříč různými blockchainy. Přestože je i podle hackerů dobře navržen, přeci jen se našlo slabé místo a hackerovi (nebo hackerské skupině) se podařilo ze sítě vytáhnout rekordních množství kryptoměn v hodnotě 611 mil. USD (273 mil. v ETH, 253 mil. v BSC a 85 mil. v Polygonu). Ethereum v hodnotě cca 33 mil. USD už bylo zmrazeno.
 
Kryptoměny
ilustrační obrázek, autor: Forextime.com, CC BY 2.0
 
Poly Network už napsalo hackerovi otevřený dopis na Twitteru, kde jej žádá o navrácení tokenů. A ono se tak opravdu děje. Hacker odpověděl, že mu nejde o peníze, ale že chce vylepšit slabé stránky systému a pomoci jej udělat odolnějším.
 
 
V několika fázích tak v různých kryptoměnách vrátil vše, co ukradl z Binance Smart Chain (BSC), vrátil také ETH v hodnotě cca 3,3 mil. USD a Polygon za 1 mil. USD. Zbývá tak ještě přes 269 mil. USD v Ethereu a 84 mil. USD v Polygonu.
 
 
Na Twitteru se také objevila odpověď, proč tak učinil. Podle něj to udělal z legrace i proto, aby zachoval tyto prostředky v bezpečí. Našel totiž chybu v protokolu a údajně se bál, že by jí mohl zneužít jiný hacker nebo někdo zevnitř společnosti. Proto ji zneužil sám. Ignoroval většinu tzv. "shitcoinů", neměl v plánu nic prodat a ani vytvořit paniku. Přesto kvůli reakci Poly Network, která ho naštvala, provedl několik výměn. I když mu údajně nejde o peníze, stále je otázkou, zda vrátí zbývající kryptoměny v hodnotě přes 350 mil. USD a zda opravdu pomůže Poly Network vylepšit systém, nebo jde jen o prázdná slova.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.