Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hacker získal jednoduchým podvodem Ethereum za 7 milionů dolarů

19.7.2017, Jan Vítek, aktualita
Hacker získal jednoduchým podvodem Ethereum za 7 milionů dolarů
Jedna z dvousečných zbraní kryptoměn jsou nevratné transakce a anonymita lidí používajících virtuální peněženky. Obojího využil hacker, který relativně jednoduchým trikem získal Ethereum v hodnotě přes 7 milionů dolarů. 
Jistý hacker si vymyslel past na lidi spojenou s akcí ICO (Initial Coin Offering) na obchodovací platformě CoinDash, a to v podstatě velice jednoduchou. Na stránkách společnosti byla vystavena adresa na peněženku, kam měli lidé zasílat peníze, přičemž hacker tyto stránky napadl a změnil v nich prostě jen onu adresu za svou. Od té doby mu začaly chodit platby, které po autorizaci těžaři nelze zrušit a vzhledem k anonymitě mají poškození v podstatě nulovou šanci na vrácení peněz. 
 
ethereum hack
 
Platforma CoinDash právě včera spustila akci ICO, v jejímž rámci investoři zasílají (nyní ve formě Etherea) své finance, za což dostanou v platformě svůj podíl, takže jde v podstatě o investiční crowdfunding. ICO obvykle znamenají výběr milionů dolarů, což se podařilo i v tomto případě, ale 7 milionů dolarů ve formě Etherea putovalo na nesprávný účet. 
 
CoinDash přitom už po pěti minutách po započetí akce zjistili, že jejich stránky někdo napadl a změnil adresu, takže bylo hned zveřejněno varování, ale to už putovalo více než 43.000 Etherea do peněženky daného hackera. 
 
coindash ethereum attack
 
Ve svém pozdějším vyjádření se pak zástupci CoinDash omluvili, poděkovali za vybraných 6,4 milionu dolarů a sdělili, že ti lidé, kteří ještě před zveřejněným upozorněním o špatné adrese zaslali na ni peníze, o svou investici nepřijdou. 
 
Řada lidí ale s tím není spokojena a vidí pokračující problém se zabezpečením stránek a celého projektu, k němuž tímto ztratili důvěru a požadují svou investici zpět. CoinDash tak nyní mají zkoumat další cesty, jak svým investorům nabídnout kompenzaci. Ti mají jistě pravdu, když říkají, že to je jednoznačně chyba platformy Coindash. 

Zdroj: wccftech