Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři si začínají vybírat za cíl internetové telefonování

19.9.2005, Marek Štelčík, aktualita
Hackeři si začínají vybírat za cíl internetové telefonování
Telefonování pomocí internetu je neodolatelné pro stále větší množství hackerů, alespoň dle výzkumu společnosti Symantec, který prezentuje ve své půlroční zprávě zahrnující období leden až červn tohoto roku. Stále se zvyšující obliba telefonování...
Telefonování pomocí internetu je neodolatelné pro stále větší množství hackerů, alespoň dle výzkumu společnosti Symantec, který prezentuje ve své půlroční zprávě zahrnující období leden až červn tohoto roku. Stále se zvyšující obliba telefonování přes internet (Voice over IP) je zapříčiněna poměrně vysokými poplatky za klasické telefonování na které jsme byli donedávna zvyklí. Do roku a půl se očekává, že tento způsob počítačové kriminality bude poměrně závažný. A jestli se ptáte, jak se budou útoky hackerů projevovat, tak i na tuto otázku má zpráva odpověď. V první řadě půjde údajně o spam, který Vás bude obtěžovat, dále o získávání důvěrných informací, přesměrování hovorů či skrytí svého čísla za účelem vydávání se za někoho cizího (například za různé známé instituce vymáhající peníze či informace).



Dále bylo oznámeno, že za posledního půl roku se počet Windows virů zvýšil o 48%. Hackaři se snaží ovládat větší počty počítačů a vytvářejí stále nové viry a červy. Zpráva poukazuje na největší počet „zombie počítačů“, který je údajně ve Velké Británii (necelá třetina z celosvětového počtu) a také na zvyšující se počet DoS (Denial Of Sevice) útoků. Ten vzrost o 680% a průměrně se počet útoků pohyboval kolem 930 za den. Riziko hackování internetového telefonování by se tedy nemělo rozhodně podceňovat dodává hlavní analytik společnosti Symantec.

Zdroje: www.theregister.co.uk, news.bbc.co.uk