Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HalDay 2010: ve znamení IT a Avatara

3.5.2010, Karel Polívka, reportáž
HalDay 2010: ve znamení IT a Avatara
Ve středu se konal další HalDay, tradiční setkání obchodních partnerů HAL3000, značky počítačů společnosti 100MEGA Distribution. Tentokrát byl v duchu filmového trhánku Avatar. Svět hardware byl mediální partner, proto přinášíme reportáž.
Kapitoly článku:
  1. HalDay 2010: ve znamení IT a Avatara
  2. AOC, Canon, Dell
  3. Epson, Gigabyte, Intel, MSI, Nvidia, Sapphire
  4. Výstavka a závěr

Epson


Začátek přednášky Epsonu se nesl v duchu tiskáren, a to zejména s důrazem na vyvrácení mýtu, že barevný tisk je vždy levnější pomocí laserové technologie než pomocí inkoustu. Epson nabízí inkoustové modely, které mají mít při barevném tisku nižší provozní náklady než laserovky (ať už od Epsonu nebo od konkurence) za srovnatelnou nebo i vyšší pořizovací cenu.


- Marcel Divín píše na obyčejnou tabuli v Excelu text vyťukáváním ve virtuální klávesnici -

Zajímavá byla i druhá část v podání Marcela Divína (viz jeho představení v našem dřívějším rozhovoru) věnující se projektorům. Konkrétně se zaměřil na kvalitativní výhody zobrazení u 3LCD řešení a na nový model s velmi krátkou projekční vzdáleností, který dokáže proměnit obyčejnou tabuli na interaktivní plochu (pomocí speciálního pera a kamery, která snímá jeho kontakt s tabulí).

Jelikož jej demonstroval přímo v akci (viz fotografie výše - na obyčejné tabuli tak lze psát, kreslit, vyťukávat znaky na virtuální klávesnici apod.), bylo možné jej posoudit - nutno říci, že netrpí viditelným zpožděním jako některé elektronické tabule, přičemž cena takovéhoto řešení je i nižší. Na stránkách Epsonu jej lze najít pod označením EB-440W, EB-450W a EB-450Wi. Podle specifikací dokáží promítat obraz s poměrem stran 16:10 o uhlopříčce 70" (cca 178 cm), a to už ze vzdálenosti 16 cm.


Gigabyte


Jednalo se o výhradně o produktové portfolio notebooků a netbooků, jejichž se stala 100MEGA v minulém roce distributorem pro náš trh. Přinesli jsme vám tehdy i recenzi dvou zajímavých modelů (T1028X a M1022M), které jsme hodnotili velmi pozitivně, čili lze konstatovat, že mají dobře našlápnuto - uvidíme, jak si jejich produkty v této oblasti povedou v průběhu času a jak s nimi budou zákazníci spokojení, jelikož konkurence je zde velká.


- přednáška byla rovněž v angličtině a s překladem -

V prezentaci zaznělo, že se se v Gigabyte chtějí zaměřit i na zlatou střední cestu - modely větší a výkonnější než netbooky, ale menší než typické notebooky. Inu uvidíme.


Intel


Přednáška Intelu byla s důrazem na členění aktuálního sortimentu v oblasti desktopových a mobilních procesorů (rodiny procesorů Core i3, Core i5 a Core i7) a osvětu technologie HyperThreading včetně připomenutí toho, že je tu už od procesorů Pentium 4, díky čemuž je podpora na straně operačního systému a aplikací vyřešena, jelikož nejde o nic nového.




MSI


V případě MSI se v podání Richarda Slámy jednalo zejména o prezentaci aktuálního portfolia z oblasti notebooků a netbooků.



Věnoval se i změně servisního střediska MSI pro notebooky, netbooky a All-in-One počítače. Od března 2010 se o servis zmíněných produktů pro Českou republiku a Slovensko stará servisní středisko v Polsku, MSI European Repair Center (ERC), které má už 3 roky zkušenosti s polským a německým trhem. Přesun z lokálního střediska (společnost Penta) do centrálního v Polsku vzniknul na základě požadavků zákazníků a MSI tímto přesunem očekává výrazný krok kupředu pro zkvalitnění servisu koncovým zákazníkům

Průměrná doba opravy by měla být 5 dní (bez dopravy), přičemž reklamaci lze uplatnit 3 způsoby: e-mailem, telefonicky a pomocí webového formuláře. Reklamovaný produkt zdarma vyzvedne na vámi určeném místě přepravní služba UPS a jakmile bude opravený, rovněž jej zdarma přiveze. Více informací najdete zde.


Nvidia


Prezentace Igora Staňka z Nvidie (viz jeho představení v našem dřívějším rozhovoru) se nesla v duchu, že za tak robustní čip, který má jejich nejvýkonnější grafická karta GeForce GTX 480, je prostě třeba zaplatit daň v podobě vysoké spotřeby. A že pro dosažení maximálního výkonu při připojení 3 monitorů je zkrátka třeba využít výkonu dvou high-endových grafických karet Nvidia, jelikož žádná současná grafická karta takové rozlišení (7680 x 1600 px) při maximálních detailech u nejnovějších her nedokáže zvládnout - tedy narážka na ATI, jejíž technologie Eyefinity umožňuje k jediné grafice připojit až 3 monitory (nebo dokonce 6 u speciální verze, kterou jsme např. recenzovali před pár dny) a renderovat na nich 3D scénu, což je něco, co Nvidia u jedné grafické karty neumožňuje).


- prezentace v duchu "The Tesselation Monster" -

Kolik uživatelů ale skutečně využije 3 monitory pro hraní her a když už, tak kdo bude i v takovém případě vyžadovat maximální detaily, aby potřeboval v desktopové oblasti to nejvýkonnější a energeticky nejnáročnější grafické řešení? Na to ať si odpoví každý sám. Na prezentacích to vypadá fajn, zejména závodní a letecké simulátory díky tomu skutečně dostanou nový rozměr, ale skutečně si to domů pořídit? Napište schválně do diskuze, kolik znáte lidí, kteří takové řešení mají a případně jaké (pokud neznáte nikoho takového, i to je informace).



Komentoval i to, že někteří recenzenti testují grafické karty ve špatně rozvržených skříních, kde díky tomu nedochází k optimálnímu chlazení grafické karty, nebo rovnou jen tak na stole, což pak znehodnocuje výsledky. V tomto má sice pravdu, jelikož to mnohdy může hrát zásadní roli pro chlazení dané karty a tedy i její hlučnost, na druhou stranu může tento argument používat pro zpochybnění jakéhokoli testu, kde se naměří vysoká teplota a hlučnost karet Nvidia :-). Chtělo by to být konkrétní - jaké rozvržení skříně je podle Nvidie pro jejich grafické karty ideální a pak posoudit, zda se takový koncept rovná nebo nakolik se blíží nejvíce používaným typům skříní.


Sapphire


Hned po Nvidii jsem navštívil přednášku Martina Zavřela ze Sapphire (dlouhodobého partnera ATI, nyní AMD), který si taky neodpustil porovnávání s konkurencí - konkrétně poukazoval na vysokou spotřebu a hlučnost nejvýkonnějších karet Nvidia, zejména pak u dvojice takových karet. Následně demonstroval způsob nastavení 3 monitorů ve Windows 7 a hraní leteckého simulátoru na 3 monitorech pomocí jedné grafické karty s technologií Eyefinity, s kterou přišla nejnovější řada Radeonů HD 5000.


- Martin Zavřel komentuje portfolio Sapphire (základní desky, grafické karty, zdroje a nově projektor) -

Kromě toho zmínil produkty z modelových řad Toxic a Vapor-X, které jsou oblíbené pro jejich chlazení uzpůsobené pro tichý provoz, a také novou stránku http://sapphirehelper.com, jež by měla být nápomocna neznalým uživatelům při výběru grafické karty podle jejich preferencí.


Cituji zástupce AMD: "No vidíte, u Nvidie na tohle potřebujete 2 karty, nám stačí jedna." :-)

Sapphire nedávno rozšířil svůj sortiment o počítačové zdroje (jež vyrábí Enermax) a nově k tomu přibude kapesní Mini-Projector 101, jehož recenzi přineseme brzy na stránkách TV Freaku.