Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Handspring Treo: bomba vybuchne 14. ledna !

8.1.2002, Zdeněk Michálek, článek
Handspring Treo: bomba vybuchne 14. ledna !
14 ledna by měla na trhu PDA vybuchnout bomba: Handspring uvádí Treo, do něhož vkládá obrovské naděje. Proč ? Jedná se o nejnovější inkarnaci Visora, tentokrát však bezešvě propojeného s mobilním GSM telefonem.
Zkráceně řečeno - pokud už se na Treo díváme jako na samostaný Palm nebo jako na samostatný mobil, není to nic zvláštního.

Základní rozměry (109 mm výška, 69 mm šířka a 18 mm tloušťka) odpovídají běžnému Palmovi (snad až na tu tloušťku, s integrovanou GSM částí nám Treo oproti novým Visorům od stejného výrobce nějak přibral). I z hlediska operačního systému není Treo rovněž ničím výjimečný - Palm OS 3.5.2 už má nějaký ten křížek na zádech, navíc OS není možné upgradovat.

Stejně jako jiné GSM telefony z cenové kategorie odpovídající předpokládané ceně Treo (kolem 400 USD) umí Treo jako telefon konferenční hovory, čekání na volání, vibrační vyzvánění. Umí hlasitý telefon (už však neumí hlasovou volbu - mimochodem, ještě jsem neviděl nikoho, kdo by ji skutečně používal), doba telefonování na jedno nabití baterií je spíše na dolní hranici levných GSM telefonů - kolem 2 hodin.

Síla Trea je v něčem jiném: v tom, že jako první přístroj zřejmě rozumně spojí GSM a PDA v jediný přístroj - a to pokud možno s minimálním počtem kompromisů.

Ne že by kompromisy nebyly vůbec - nemůžete telefonovat po dobu připojení k Internetu, integrovaný webový prohlížeč sice zobrazuje i grafiku, ale už nezvládá rámce, Javu nebo Javascript. A 9,6 resp. 14 kb/s také není nic moc - to je ale omezení běžných datových přenosů na GSM, GPRS Treo samozřejmě nezvládá (ale upgrade se připravuje)..

Po odklopení krytu zaujme běžná miniaturní klávesnice (co bych za ni dal u svého Palma, na klávesnici Psiona napíši bez problému skoro 200 znaků za minutu, na Palmovi .. no, radši nemluvit). Problémem je jen fakt, že není jako "option" - na Treo už prostě nezbylo místo pro Graffiti plošku, takže na pero jako vstupní zařízení můžete zapomenout úplně - a to je škoda, klávesnice klidně mohla být třeba odnímatelná a pod ní mohla být ploška Graffiti.

Kladem - a podle mě i naprostou nezbytností, bez níž by kombinace GSM/PDA neměla šanci uspět, je průhledný kryt displeje. Přece jen - mobil padá na zem o hodně častěji než PDA, zasouvá se do kapsy kalhot, dává se do tašky, kde je spousta dalších věcí, prostě - zachází se s ním nešetrně. Přitom displej musí být vidět i v zavřeném stavu.

Displej je běžný (čenobílý) o rozlišení 160 x 160 bodů. Zhruba v polovině roku by se měl objevit Treo s barevným displejem (s nímž se cena vyšplhá kolem 600 USD).

Bez ohledu na zmíněné zápory je však Treo o velký kus cesty před svými konkurenty, co se přístrojů pro Palm OS týče - a v nedohlednu před konkurenty z oblasti Pocket PC. Je malý, skladný, sympatický, jeho použití je jednoduché - jen tu tloušťku by to chtělo trošku redukovat. Ohrozit by jej samozřejmě mohli konkurenti z oblasti SmartPhone (Stinger, Symbiane/Hurricane), tady má ale Palm opět obrovskou výhodu v množství software s ním kompatibilním.