Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI – pro uživatele nebo spíše pro výrobce...?

24.5.2007, Pavel Boček, aktualita
HDMI – pro uživatele nebo spíše pro výrobce...?
Na Audioholics byl zveřejněn zajímavý, i když trochu kontroverzní článek, kde autor rozebírá nevýhody HDMI. Jak je možná známo, již DVI mělo problémy, pokud byl použit kabel větší délky. HDMI tyto problémy trápí také, ovšem ještě ve větší...
Na Audioholics byl zveřejněn zajímavý, i když trochu kontroverzní článek, kde autor rozebírá nevýhody HDMI. Jak je možná známo, již DVI mělo problémy, pokud byl použit kabel větší délky. HDMI tyto problémy trápí také, ovšem ještě ve větší míře. Zejména je problém v tom, že přenos dat je paralelní a jelikož neexistuje žádná kontrola přenosu (pixely běží stále dál, aniž by se znovu zaslaly nedošlé, jako je tomu např. u TCP/IP), může se stát, že některé pixely „přijdou“ později a v obraze vznikají chyby. Autor dále poukazuje na to, že zatímco frekvence, na které běží transfer pixelů, se revizí 1.3 zdvojnásobila, tak kabely zůstaly stejné. Ještě se tím tedy zkrátila jejich použitelná délka.



Jako alternativu navrhuje koaxiální kabely. Běžnou praxí je vytváření sítí po koaxiálech, přičemž rychlost téměř neklesá ani při délce kabelů desítky či stovky metrů. Potřeba přenášení obrazu (kabelové televize) si vynutila vytvoření HD-SDI, což je uskutečněno právě přes koaxiální kabely. Zde není problém ani vzdálenost kolem sta metrů; neobjevují se chyby a není potřeba využívat nějakých zesilovačů. Vyvstává tedy otázka, nakolik je HDMI potřebné. Když k tomu připočítáme HDCP a trendy v oblasti operačních systémů (např. MS Vista, kde se šifruje co jde) a cenu HDMI kabelů ve srovnání s koaxiály, není jisté, zda je HDMI vytvořeno pro uživatele nebo proti uživatelům.

Zdroj: Ars Technica, Audioholics