Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní monitor HP Omen 27i vyměnil TN za Nano IPS

4.5.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Herní monitor HP Omen 27i vyměnil TN za Nano IPS
Herní značka Omen vylepšila svůj 27palcový monitor. Kromě designových změn, které jdou ruku v ruce s novou filozofií značky, došlo také k vylepšení parametrů. Hlavní novinkou je použití panelu Nano IPS od LG.
Dnešní den se stal přelomovým pro herní značku Omen, kterou HP vlastní od roku 2006. Odhaleno bylo nejen nové logo, ale také celá designová filozofie značky, která se vyznačuje decentnějšími tvary a prvky. Spolu se starým logem tedy zmizel i agresivní design, který je typický pro většinu herních produktů. Jak vypadá změna v praxi nám ukazují nové herní desktopy Omen 25L a 30L, ale nejedná se o jedinou dnešní novinku v portfoliu této značky. HP totiž uvedlo také monitor Omen 27i, který navazuje na předchozí model Omen X27. Jedná se zároveň o první monitor tohoto výrobce, který používá panel technologii IPS namísto TN.
 
 
IPS se v mnoha produktech stal preferovanou technologií, která se vyznačuje lepším podáním barev a širšími pozorovacími úhly. Řada herních monitorů nadále spoléhá na panely TN, a to kvůli rychlejší obnovovací frekvenci, menším rozmazáním při pohybu nebo vyššímu kontrastu. I panely IPS ovšem procházejí vývojem, proto i stále více monitorů zaměřených na hry používá právě tuto technologii. Omen si tedy nechce nechat ujet vlak a nabídnout svým zákazníkům možnost výběru mezi TN a IPS, stejně jako někteří další výrobci. Využilo přitom panel Nano IPS od LG, patrně stejný jako ve svém vlastním loňském monitoru LG UltraGear 27GL850.
 
 
To znamená, že HP přeskočilo Full HD a u své novinky nabídne rovnou rozlišení 2560 x 1440 pixelů (WQHD). Monitor spoléhá na úhlopříčku 27 palců a běžný poměr stran 16:9. Hráči si mohou užívat obnovovací frekvenci 165 Hz a odezvu 1 ms, z hlediska kvality barev potom potěší 98% pokrytí barevného prostoru DCI-P3. K dalším uváděným parametrům patří maximální jas 350 nitů nebo pozorovací úhly 178 stupňů. Nesmí chybět podpora variabilní obnovovací frekvence prostřednictvím technologií Nvidia G-Sync a AMD FreeSync. Nabídka konektorů zahrnuje DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 a trojici portů USB 3.0. Škoda snad jen absence USB-C, které by umožnilo přenos obrazu i nabíjení notebooku pomocí jediného kabelu.
 
Z hlediska designu se výrobce vyhnul červeným detailům typickým pro značku Omen a zvolil celočerné barevné provedení. Na zadní stranu bylo umístěno RGB podsvícení ve tvaru kosočtverečného loga, které si uživatel pochopitelně může přizpůsobit podle nálady. HP Omen 27i Monitor se již začíná prodávat na americkém trhu, kde stojí 500 dolarů, v přepočtu bezmála 12 500 Kč bez DPH. Na oficiální českou cenu a dostupnost si ještě budeme muset počkat.