Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hewlett-Packard iPAQ H5000 – bližší podrobnosti

19.9.2002, Štěpán Mrázek, článek
Hewlett-Packard iPAQ H5000 – bližší podrobnosti
Před několika dny se objevily první kusé informace o kapesním počítači iPAQ H5000, které však nijak neoplývaly konkrétností. Dnes vám přinášíme první podrobnější (a velice zajímavé) detaily…
Minulý týden jste se mohli na stránkách Světa PDA dozvědět první kusé informace o připravovaném kapesním počítači iPAQ H5000. Dnes vám můžeme přinést upřesnění, které jej činí ještě přitažlivějším.

První zajímavostí je zachování značky iPAQ, což je ostatně pouze logické a vyplývá to z poměru prodeje iPAQů a Jornad. Další zajímavostí je magické slůvko wireless - budoucnost počítačů a obzvláště kapesních počítačů je totiž bezdrátová !

Dost již ale úvodu - pojďme se na přístroj podívat podrobněji.

iPAQ H5000 by měl být uveden koncem tohoto roku nebo začátkem roku příštího. Základem by mělo být 64 MB RAM, dodávat by se však měly i iPAQy s 128 MB RAM. Celkem má jít o 6 modelů - při podrobnějším pohledu na obrázek pod tímto odstavcem zjistíte, že některé z nich budou nejspíše vybaveny biometrickým skenerem (pro snímání otisků prstů) - i James Bond by jistě záviděl ;-)


Obr. 1 - Hewlett-Packard iPAQ H5000
klikněte pro zvětšení

V souvislosti s již zmíněným slůvkem wireless se hovoří o technologiích GPS, WLAN, GSM/GPRS, Bluetooth, CDMA a snad i CDMA2000 1xRTT - rozmanitost jednotlivých verzí je opravdu impozantní. Jen by mě zajímalo, zda bude možné jednotlivé technologie kombinovat - osobně by se mi líbil mix GPS + GSM/GPRS + Bluetooth. Jasně je však vidět, že bezdrátová konektivita je dnes již v podstatě nezbytná - u nás si však na veřejné WLAN sítě ještě budeme muset chvíli počkat (čest výjimkám) a tak spíše oceníme GSM/GPRS a Bluetooth.

Mimochodem, kolik z vás má ve svém stolním počítači 128 MB operační paměti a procesor pomalejší než 400 MHz ? U mě to tak bylo ještě před rokem - za pár měsíců to již bude specifikace výkonného kapesního počítače…


Zdroj: InfoSync