Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hippoterapie s robotickým koněm? Taková je vize studentů z USA

1.5.2018, Kateřina Hoferková, aktualita
Hippoterapie s robotickým koněm? Taková je vize studentů z USA
Tým složený ze studentů z Rice University v USA se rozhodl vytvořit robotického koně, který má za úkol zastoupit skutečná zvířata při hippoterapii, protože ne každý si ji může dovolit s živým koněm. 
Terapie využívající jízdy na koni, která pomáhá pacientům v oblastech psychiatrie či neurologie, nemusí být vždy snadno dostupná. To byl hlavní důvod, proč se skupina studentů z Rice University rozhodla vytvořit robotického koně, který svými pohyby bude napodobovat živé zvíře. Robot dostal pojmenování Stewie a má za úkol poskytovat hippoterapii jedincům, kteří nejsou schopní cestovat, či si nemůžou dovolit návštěvu střediska, které tuto terapii s živými zvířaty poskytuje. 
 
 
Studenti svůj projekt začali sběrem dat z akcelerometru o pohybech skutečných koní na ranči v Texasu. Tyto informace sloužily k vytvoření kódu, který má za úkol robotického koně rozpohybovat. Robot Stewie má několik různých programů pro odlišné způsoby chůze. Při terapii je tak možné vybrat konkrétní program, který je pro daného pacienta nejvhodnější. 
 
Studenti se rozhodli, že všechny informace o svém projektu zveřejní, takže kód i návrhy jsou open source. Kdokoliv se tak může pustit do replikace jejich projektu či do jeho vylepšování a vytvořit si vlastního robotického koně. To ale neznamená, že by roboti měli v hippoterapii skutečná zvířata úplně nahradit. 
 
Zdroj: engadget.com