Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hitachi představuje miniaturní pevné disky

2.9.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
Hitachi představuje miniaturní pevné disky
V závodě o výrobu stále menších diskových jednotek pro kapesní zařízení dnes společnost Hitachi oznámila, že překonala rekord společnosti Seagate Technologies ohledně údajně nejmenší diskové jednotky na trhu, jednopalcového pevného disku...
V závodě o výrobu stále menších diskových jednotek pro kapesní zařízení dnes společnost Hitachi oznámila, že překonala rekord společnosti Seagate Technologies ohledně údajně nejmenší diskové jednotky na trhu, jednopalcového pevného disku s kapacitou 8 GB. Nejnovější řada disků společnosti Hitachi nabízí nejmenší jednopalcový a nejlehčí 1,8palcový disk na trhu, který byl letos nejdříve představen jako koncept pod přezdívkou Mikey, respektive Slim. Hitachi předpokládá, že tyto dva disky budou hrát stěžejní úlohu ve vývoji vysokokapacitních chytrých telefonů, multifunkčních audio/videopřehrávačů a jiných kapesních zařízení. Výrobci spotřební elektroniky podnikající v těchto oblastech již navrhli prototypy zařízení využívající těchto disků. První z nich by se měl objevit ještě letos.



Nové disky nabízejí vlastnosti specifické pro potřeby spotřební elektroniky – vysokou kapacitu na malé ploše, jednodušší integraci díky konektoru ZIF, rozhraní CE-ATA, výrazně nižší spotřebu umožňující delší dobu provozu na baterie a ochranu proti otřesům podporovanou několika technologiemi, včetně nového senzoru pro detekci pádu.

Přestože společnost Hitachi dominuje na trhu malých disků – dodávala jednotky pro původní Apple iPod – Seagate byl prvním výrobcem, který oznámil dodávky miniaturních disků s nejvyšší kapacitou. Společnost Seagate informovala, že 8GB zařízení začala expedovat v červenci a že má pro ně „několik zákazníků“, odmítla je však specifikovat. Hitachi rovněž neprozradí odběratele svých nových jednotek, doufá však, že se stanou oblíbenými v řadách výrobců mobilních telefonů, nové oblasti, do které pevné disky pronikly.


Mikey Microdrive 3K8

Mikey, oficiálně pojmenovaný Hitachi Microdrive 3K8, který bude k dispozici v kapacitách 6 a 8 GB, je téměř o 20 % menší a má o 40 % nižší spotřebu, než jeho předchůdce. 3K8 je také prvním pevným diskem s rozhraním CE-ATA navrženým pro podporu specifických vazeb mezi malými pevnými disky a zařízeními spotřební elektroniky, ve kterých jsou zabudovány.

Navíc společnost Hitachi využívá technologii detekce pádu, která disk chrání před ztrátou dat v případě upuštění. Technologie ESP (Extra Sensory Protection) při zjištění pádu okamžitě zaparkuje čtecí/zapisovací hlavu do bezpečné vzdálenosti od povrchu, čímž zamezí kontaktu s diskovou plotnou. ESP se aktivuje již při pádu z výšky pouhých 10 cm a efektivně zajišťuje stejnou odolnost proti pádu, jako v případě, kdy je disk vypnutý, což je 2000 G, nejvyšší dosažená hodnota pro jednopalcové disky.


Travelstar C4K60 Slim

Nejnovější 1,8palcový disk Hitachi Travelstar C4K60 Slim má profil 5 mm v případě jednoplotnového modelu, což je o 30 % méně, než jeho předchůdce. Slim nabízí kapacitu 30 (jednoplotnový) nebo 60 GB (dvouplotnový). Slim je stejně jako Mikey vybaven konektorem ZIF pro snadnou integraci v zařízeních spotřební elektroniky. Obě jednotky používají technologii „femto slider“ pro zvýšení odolnosti proti otřesům a nižší spotřebu.

Pro všechny kapacity disku 3K8 budou k dispozici verze s rozhraním CE-ATA i paralelním ATA. Hitachi model 3K8 vyrábí i ve verzi s rozhraním ATA-on-MMC. D8le společnost plánuje podporu rozhraní CE-ATA ve své 1,8palcové produktové řadě Travelstar.

6- a 8GB verze disků Microdrive 3K8 jsou nyní expedovány v omezeném množství, větší dodávky jsou plánovány na říjen. Disky s podporou technologie ESP a rozhraní CE-ATA a ATA-on-MMC budou k dispozici v prosinci. Travelstar C4K60 Slim bude dodáván ve 30GB verzi koncem tohoto měsíce. 2plotnová 60GB verze bude dodávána v prvním čtvrtletí 2006.

Zdroj: www.cdrlabs.com