Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Holografické médium s až 1,6 TB prostoru

7.1.2005, Petr Hájek, aktualita
Holografické médium s až 1,6 TB prostoru
Firma InPhase sdělila veřejnosti, že vyvinula první prototyp holografického úložného zařízení na světě, jehož média nabídnou kapacity 0,2 - 1,6 TB. Srdcem celého systému je čtecí/zápisová hlava, jež používá 407 nm laser, který je dnes k...
Firma InPhase sdělila veřejnosti, že vyvinula první prototyp holografického úložného zařízení na světě, jehož média nabídnou kapacity 0,2 - 1,6 TB. Srdcem celého systému je čtecí/zápisová hlava, jež používá 407 nm laser, který je dnes k vidění i u Blu-Ray. Prototyp přístroje zapisuje data na firmou patentovaný fotopolymer složený ze dvou látek a označovaný jako "Tapestry photopolymer WORM." Materiál pro záznam je 1,5 mm tlustý a je umístěn uprostřed mezi krycími disky, jež mají 130 mm v průměru. Přístroj zapisuje na tzv. "stránky" po více než 1 000 000 bitech najednou. Více stránek tvoří dohromady jednu "knihu," která zastupuje lokální "spot," tedy místo, kam je zamířen laser. Do jedné knihy se uloží asi 12 MB dat, celé médium by se pak dalo poeticky popsat jako jedna obří knihovna. Technologie svrchních vrstev chránících materiál záznamového média velmi citlivý na světlo byly vyprojektovány v laboratořích Hitachi Maxell. Dle InPhase Maxell také pracuje na postupech umožňujících výrobu médií ve větších objemech.

Firma InPhase se k předpokládané ceně mechaniky ani médií zatím nevyjádřila, jak se ale u technologických novinek dá očekávat, bude zcela jistě astronomická. Tak jako tak doufejme, že produkt napomůže šíření holografických technologií z rýsovacích prken na stoly uživatelů.


holo2