Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HotSync tajemství zbavený, díl I.

21.11.2003, Jakub Marek, článek
HotSync tajemství zbavený, díl I.
Pro mnoho uživatelů Palmů je HotSync jakýsi tajemný proces, při kterém se záhadným a nepochopitelným způsobem sesynchronizuje jejich milovaný přístroj s (často méně milovaným) osobním počítačem. V tomto článku budou mít příležitost zjistit, že na HotSyncu není nic záhadného. Popíšeme si, k čemu při něm dochází a kde na disku PC najdeme obsah našeho Palmečka, jakož i mnoho jiných užitečných věcí. V dalším dílu si pak povíme pár slov o conduitech - doplňkách HotSyncu, o alternativních metodách výměny dat mezi Palmem a PC a nakonec o různém nastavení HotSync Manageru.

HotSync (dále jen HS) je obchodní název procesu synchronizace vnitřní paměti PDA s osobním počítačem, na kterém je za tímto účelem nainstalována aplikace Palm Desktop a HotSync Manager. Předpokládám, že už máte nějaký ten HS za sebou, a nebudu tedy vysvětlovat, jak se nainstaluje potřebné programové vybavení na PC, ani jak se připojuje synchronizační kolébka. Všechny informace tohoto typu lze nalézt v instalační příručce PDA; my se zaměříme spíše na ty informace, které z příručky nevyčteme.

Nejprve si velice rámcově popíšeme, jak takový HS vypadá z pohledu PDA a PC. Jejich komunikace po zmáčknutí HS tlačítka na kolébce (kabelu) by se dala shrnout zhruba takto:

Palm: Haló? Dobrý den, tady Palm.
PC: Dobrý den, tady PC. Vydržte, předám vás HS Manageru.
(chvilka ticha)
HS Manager: Ahoj, kdo to je?
Palm: Ahoj, tady Palm Franta. Mám tady nějaká data k synchronizaci.
HS Manager: Momentíček, kouknu se do Frantova adresáře .. á, já tady pro tebe taky něco mám. Posílám ti pár souborů, co mi tu nachystal QuickInstall, a ty mi pak pošli data ze zabudovaných aplikací a vůbec všechno ostatní, co máš…

Atd., pak započne proces vzájemného předávání dat. My si v rozhovoru všimneme dvou pro nás podstatných věcí - Palm se představí jménem (Franta) a HS mluví o nějakém Frantově adresáři. Tento adresář (složka uživatele) se nachází v programové složce Palm Desktopu (většinou C:Program FilesPalm - kdo si Palm Desktop nainstaloval jinam, nejspíš věděl, co dělá a tudíž asi i ví, kde jinde ho najde) a jmenuje se právě tak, jak se jmenuje Palm, kterému patří, v našem případě Franta (může mít ale i zkrácený název, zvláště při delším jménu Palmečka). Palm své jméno získal při prvním HS, pojmenovali jsme ho tak my a říká se tomu HotSync ID nebo také HotSync User Name. HS ID může mít maximálně 20 znaků.

Všechny základní soubory, o kterých jsme si mysleli, že putují na jakési mysteriózní místo, se nacházejí ve složce uživatele. V našem případě tedy ve složce C:Program FilesPalmFranta. Podívejme se, co všechno tu můžeme nalézt:

Data z vestavěných aplikací jsou uložena v podsložkách address, datebook, memopad, Note Pad, todo, Expense. Podíváte-li se například do podsložky address, najdete zde soubory address.dat a address.bak. Kdybyste do jednoho z nich nahlédli, možná byste byli překvapeni, že v nich skutečně najdete svůj adresář - soubory nejsou nijak kódované (můžete mít tedy zaheslovaný jak Palm, tak Palm Desktop, ale vaše šikovné děti, pokud mají přístup k počítači, přesto mohou listovat (byť ne tak komfortně) vaším adresářem).

Dalšími důležitými složkami jsou Backup a Archive. Do složky Backup se při HS ukládá aktuální kopie obsahu paměti Palmečka (ovšem ne celé, viz dále) a do složky Archiv se ze složky Backup přesouvá vše, co z Palmečka smažete (pokud tedy později usoudíte, že to, co jste smazali, bylo přeci jen užitečné, najdete to v Archivu). Pokud něco smažete se složky Backup a nesmažete to z Palmečka, při dalším HS se záloha ve složce Backup obnoví.

Jak jsem již zmínil, neplatí tvrzení, že obsah paměti Palma = obsah složky Backup. Do složky Backup se totiž ukládají pouze soubory (aplikace a databáze, nebo spíše pouze databáze, poněvadž i aplikace mají databázovou strukturu - o tom dále), které mají nastavený tzv. „Backup bit“ (dále jen Bb) - jsou určeny k zálohování. Pokud tohle nevíte, může se vám lehce stát, že při nutném hardresetu přijdete o důležitá data, která se ze zálohy v PC neobnoví (nejsou ve složce Backup - databáze, která je obsahovala, neměla nastavený Bb).

Na tento problém existuje jednoduché řešení, totiž program SyncAll, který při každém spuštění Palmu nastaví Bb u všech databází v paměti, takže se při příštím HS zazálohuje skutečně celý její obsah. Bohužel, k opravdu efektivnímu využití této utilitky chybí možnost zvolit si databáze, u nichž se Bb nastavovat nemá, protože někdy se může stát, že při zálohování jistých databází HS zamrzne. Je tedy nutné buď před HS ručně zrušit nastavení Bb u kritických databází (mně například ponejvíce způsoboval tento problém SilverScreen - silver.prc), nebo SyncAll nepoužívat a zvolit jinou metodu zálohy celé paměti - o tom příště).

Než se budu věnovat dalším podsložkám v uživatelské složce, měl bych se zmínit o typech souborů, se kterými se můžete v paměti Palmu (a ve složkách Backup a Archive) setkat. Jsou v podstatě jenom tři - něco.prc, něco.pdb a něco.pqi. První typ je aplikace - Palm ResourCe. Jedná se o databázi, která obsahuje spustitelný kód aplikace, jakož i další zdroje, potřebné pro běh programu, kterými mohou být ikony, zvuky, obrázky, texty apod. Dalším typem je databáze - Palm DataBase. Databáze jsou využívány aplikacemi a obsahují všechno ostatní, co neobsahují aplikace, tedy prakticky cokoli. V databázi může být obrázek, hudba, dokument, data ke hře etc. Posledním typem je Palm Web Clipping Application („q“ se mi v názvu najít nepodařilo ), což je výstřižek internetu.

Všechny soubory ve vnitřní paměti jsou uloženy „na jedné hromadě“ - nejsou tu žádné složky a podsložky. Tyto základní informace nám pro naše téma stačí; kdo by měl zájem o podrobnější popis typů souborů v Palmu, může se podívat sem. Snad jen ještě zmíním, že v paměti Palmu jsou soubory uloženy v jiném formátu a ke každému záznamu je připojeno něco jako paměťové záhlaví, čímžtopádem je databáze v Palmu větší než na PC. Tento fakt totiž dokáže zmást; člověk by se mohl divit, kam že mu zmizela paměť, když do Palmečka nahrál „jen“ tolik a tolik MB databází..

Když už víme, jaké soubory jdou do paměti Palmu uložit, můžeme se podívat na zoubek dalším podsložkám v uživatelské složce, a to složce QuickInstall a složkám Install a CardInst. Jaký je mezi nimi rozdíl? Žádný - tu první používá novější aplikace QuickInstall, ty druhé dvě používá starší Install Tool. Když se podíváte do složky QuickInstall, najdete tam podsložky HandHeld (ekvivalentní k Install) a ExpCard (to samé co CardInst). Všechny tyto složky slouží k uložení souborů, které se mají při příštím HS nahrát do paměti (či na kartu) Palmečka. Pokud tedy máte správně nainstalovaný Palm Desktop a poklepete na PC na soubor s příponou .prc či .pdb, otevře se vám QuickInstall či Install Tool, což už jistě znáte, pokud ne, vyzkoušejte si, podstatné je, že se všechny soubory, které zvolíte pro přenos do Palma, zkopírují do některé z těchto složek, a to podle následující tabulky:


SložkaPoužitá aplikace na PCUmístění v Palmu
InstallInstall Toolvnitřní paměť
CardInstInstall Toolkarta (/Palm/Launcher)
HandHeld v QuickInstallQuickInstallvnitřní paměť
ExpCard v QuickInstallQuickInstallkarta (/Palm/Launcher)


Pokud něco z některé této složky smažete, daný soubor se jednoduše při HS do Palma nenahraje. Radši to ale nedělejte, protože QuickInstall si bude myslet, že jej nainstaloval a příště vás bude varovat, že instalujete podruhé stejný soubor. Správný postup při odebírání souborů k instalaci je tedy otevření příslušné aplikace (buď QuickInstall nebo Install Tool - obě najdete např. v programové složce Palm Desktopu, první jako QuickInstall.exe a druhou jako Instapp.exe) a odebrání souborů přímo z nich označením v seznamu a tlačením na tlačítko Remove.

Kromě výše zmíněných složek jsou v uživatelské složce dva soubory - HotSync.log a sync.ini. První jmenovaný je důležitý zdroj informací v případě, že HS z nějakého důvodu selže (onen důvod pak většinou hledáme právě v tomto souboru, kde se objeví zpráva typu „HotSync failed“, takže se stejně nic nedozvíme - to byla humorná vložka, pravda je, že můžeme zjistit dost podstatnou informaci, totiž ve které fázi procesu tento selhal nebo dokonce který soubor problém způsobil). Soubor sync.ini obsahuje některá nastavení, související s uživatelským adresářem.

Ale ani to není vše, co v uživatelské složce nalezneme - mohou tu být složky dalších aplikací, kterým HS Manager propůjčuje chvilku času během synchronizace, aby si mohly vyměnit data se svou příbuznou aplikací v Palmečkovi. Těmto aplikacím, či doplňkům HS Manageru, se říká conduits, zajišťují třebas synchronizaci pošty či dokumentů a povíme si o nich příště. Kromě toho si příště ukážeme několik jiných metod, jak dostat data z Palmu / na Palm, jak zálohovat data ze zabudovaných aplikací ručně a zmíníme se i o úskalích synchronizace dat aplikací, uložených na kartě. Nakonec se zmíníme i o možnostech nastavení HotSync Manageru.