Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPaq 5550/5555 - krabička z ráje

25.8.2003, Pavel Bureš, článek
HP iPaq 5550/5555 - krabička z ráje
Nejvýkonnější modely kapesních počítačů všech výrobců budí zájem i mezi lidmi, kteří by si takto vybavené PDA nekoupili a jehož funkce využijí spíše techničtí nadšenci a příznivci moderních technologií. Mezi tyto přístroje lze zařadit i HP iPaqy 5550 a 5555, které patří mezi naprostou špičku současných PDA.
Oba kapesní počítače jsou v podstatě stejné, liší se především v množství a typu přibaleného software. Většina informací uvedených v článků se týká i modelů 5150 a 5155.

HP iPaq 5150 a 5550 jsou si velmi podobné, liší se jen v několika maličkostech. HP iPaq 5150 má pouze 64 MB RAM a 32 MB ROM, nedisponuje Wi-Fi, nemá snímač otisků prstů a je lehčí. Ostatní údaje jsou totožné, včetně Bluetooth.

Obsah krabice

V kartónové krabici mimo vlastního kapesního počítače nalezneme kolébku, AC adaptér, DC adaptér, Li-Pol baterii, CD s programy a pouzdro.


Synchronizační kolébka je stejná jako u PDA řady 3800, obsahuje DC konektor, nevyjímatelný USB konektor a sériový port. Obě rozhraní dle našich informací fungují bez problémů.

Vkládání iPaqu do kolébky a jeho vyjmutí není jednoduchá operace, bude to chtít trochu cviku.

Odpůrci kabelové synchronizace mohou využít Bluetooth a Wi-Fi. AC adaptér nemá nijak netypický design, je to klasická "cihlička" poskytující 5V/2A. Používá se standardní jack jako u většiny Pocket PC.

Li-Pol baterie je rozměrově i hmotnostně stejná s akumulátorem v modelu 5450, proto by neměl být problém baterie mezi oběma PDA zaměnit.

Dodávaný softwarový balíček obsahuje opravdu jen nejnutnější programy - posuďte sami:
  • Outlook 2002
  • ActiveSync 3.7 (starší verze nejsou podporovány)
  • přehrávač hudby
  • a nějaké trial verze

Pouzdro na první pohled působí koženým dojmem, použit byl však jiný materiál. Pro paměťové SD karty o maximální kapacitě 512 MB jsou vyhrazeny dvě kapsy, ze kterých karty mohou někdy samovolně vypadnout. Pro běžné používání však je pouzdro postačující a většina uživatelů nebude prahnout po jiném.

Největší část skříně počítače je z kovově se tvářícího poměrně tvrdého plastu. Černý plast je - na rozdíl od ostatních Pocket PC - skutečně černý, tlačítka včetně navigačního jsou chromovaná.



Na horní straně pouzdra najdeme stylus, IR port, slot na SD kartu a anténu.


Stylus iPaqu je - přesto že z plastu - velmi dobře vyřešen. Při psaní se neohýbá a dobře se drží v ruce. Velikost je "tak akorát", lze ho zaměnit se stylusy řad 3800 a 5400. Vysouvání je "propiskového stylu" - po jemném zatlačení vyskočí sám. Při troše praxe tak můžete stylus vysouvat jedním elegantním pohybem ruky.

Výkon infračerveného portu je více či méně podceněn již od dob iPaqů 5400 - HP iPaq 5550 nepodporuje zvýšený výkon, výborně využitelný při použití PDA jako inteligentního dálkového ovladače.

SDIO SD slot disponuje užitečným důlkem, který usnadňuje vkládání a zejména vyjímání karty.

Anténa pro bezdrátovou síť je malá, pokud máte ostrý nehet, můžete odloupnout část gumy kryjící pravděpodobně měděný vysílač. Kolébkové tlačítko objevíme na levé vrchní straně. Tlačítko umožňuje využívat dvě funkce podle toho, jak se stiskne. Používá se pro ovládání hlasitosti audio systému a bohužel na něj nejde namapovat žádnou jinou funkci. Naštěstí lze nepraktickou kombinací stisků aktivovat alespoň hlasový záznamník.




Při pohledu zepředu vidíte vlevo LED diodu a fotosenzor, vpravo tlačítko pro aktivaci/deaktivaci přístroje, diodu indikující zapnutí a reproduktor uprostřed. Vypínač je klasického kulatého tvaru s velice dobrou odezvou, lze jím ovládat i podsvícení displeje. Při nabíjení stavová dioda oranžově bliká, při dobití na 100% stav svítí sytě oranžovou barvou. Speaker lze využít na přehrávání systémových zvuků, na taneční zábavě s ním nepochodíte. Druhá dioda zeleně označuje aktivované Wi-Fi, modře blikající LED dole dává vědět o zapnutím Bluetooth. Fotosenzor změří hladinu světla v okolí počítače a podle toho nastavení optimální podsvícení.

Procesor
HP 5550 je postaven na procesoru Intel XScale PXA255 o frekvenci 400 Mhz, který oproti starším procesorům PXA250 poskytuje větší výkon a delší provozní dobu na baterie.

Operační systém
Použit byl nejnovější operační systém Microsoftu, Windows Mobile 2003. Většina změn je spíše menšího rázu nebo byly jen mírně rozšířeny již integrované funkce. Nový Pocket Internet Explorer se od verze obsažené v PPC 2002 hodně liší. Zatímco starší prohlížeč byl založen na desktopové variantě Internet Explorer 3, nový Pocket IE vychází z šesté verze desktopového "brášky" a rozdíl je neuvěřitelný. Rychlost vykreslování stránky se nesrovnatelně zvýšila, opraveny byly známé chyby. Media Player je již v deváté verzi, dosti značná část kódu byla přepsána. Podpory v přehrávání se dočkaly i náročnější skladby a videa. Přehrávání obyčejného VMW souboru bylo jemné, trhání a podobné jevy jdou jen těžko zaznamenat. Můžeme se dohadovat o tom, jestli má výše uvedené na svědomí procesor či nový software, důležité však je, že vše funguje tak, jak má. Rozlišení je na Pocket PC obvyklé - 240 x 320 pixelů. Displej dokáže zobrazit 65 536 barev. Jas a kvalita barev jsou na dobré úrovni, při srovnání s ostatními PDA dospějeme přibližně k těmto závěrům: displej iPaqu 5550 je lepší než u Dellu Axim X5, ale horší než má Sony Clié NX80. Úhlopříčka je 3.8", což je o tři desetiny více, než se běžně u Pocket PC používá.

Paměť
HP iPaq disponuje 128 MB operační paměti, tedy dvojnásobkem oproti jiným Pocket PC. Výhody velké RAMky jsou docela zřejmé - uživatel má více místa na software, dokumenty, na všechno. Novější kapesní počítač HP mají užitečnou pomůcku - lze nastavit, jak dlouho po vypnutí z důvodu vybití baterie mají být uchována data v paměti; snížením této doby lze prodloužit výdrž. 17 MB z celkem 48 v paměti ROM je k dispozici pro uživatele. Toto místo je vhodné využít pro zálohu, neboť data zůstanou uložena i bez dodávky elektrické energie. Uživatelská paměť se oproti modelům se stejnou ROM snížila, což je pravděpodobně důsledek použití nového operačního systému.

Komunikace
Díky vestavěnému Wi-Fi a Bluetooth se můžete spojit s téměř každým bezdrátovým zařízením, synchronizovat data a podívat se na internet. Bluetooth modul se ničím neliší od normálu, podporuje třídu 2. Spojení přes Wi-Fi je bezproblémové a navzdory malé anténce se připojíte na relativně velkou vzdálenost.

Audio
Audio systém zahrnuje konektor na sluchátka, mikrofon a malý reproduktor. Hudba přes sluchátka je na vysoké úrovni, která postačí pro většinu lidí.

Baterie
Při podsvícení na maximum vydržel počítač v provozu 3 hod. a 35 min., při snížení podsvícení na nejnižší možnou mez zůstal počítač zapnutý 6 hod. a 17 min.

Klady:
  • Bluetooth a Wi-Fi
  • 128 MB RAM
  • Dlouhá výdrž při připojení do bezdrátové sítě

Zápory:
  • Absence Jog dialu a CF slotu
  • Malé navigační tlačítko
  • Nabíjení baterie
Zdroj: Bargainpda