Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HPE postaví superpočítač pro NASA a měsíční program Artemis

26.8.2019, Jan Vítek, aktualita
HPE postaví superpočítač pro NASA a měsíční program Artemis
NASA se chystá v dohledné době v rámci programu Artemis vrátit na Měsíc a už na něm zůstat. Chce k tomu využít nový superpočítač, který jí postaví společnost Hewlett Packard Enterprise.
Společnost Hewlett Packard Enterprise (HPE) tak už navázala spolupráci s NASA Ames Research Center Aitken, kde bude nový superpočítač instalován. Jeho výkon bude pochopitelně zcela nesrovnatelný s tím, jaké počítače byly využity v programu Apollo, to ostatně platí i pro hardware telefonů, jež nosíme po kapsách. NASA si od nového zařízení slibuje, že poslouží ke zvýšení celkové efektivity a snížení nákladů při cestování do vesmíru a v něm. 
 
Superpočítač Pleiades v NASA Ames Research Center
 
Nový superpočítač ponese prosté označení Aitken a bude využit k tomu, aby simulovat a modeloval vstup plavidla na oběžnou dráhu Měsíce a následně i jeho sestup a přistání. Půjde o produkt celkem čtyřleté spolupráce mezi HPE a NASA založený na škálovatelné platformě SGI 8600 HPC. Stejná bude využita pro dodání celkem sedmi superpočítačů pro americké Ministerstvo obrany a v NASA Ames již mimochodem nějakou dobu funguje superpočítač Electra, který je také postaven na SGI 8600 a aktuálně drží 37. příčku v seznamu TOP 500. 
 
Aitken bude založen na 1150 výpočetních uzlech, z nichž každý se bude skládat ze dvou 20jádrových procesorů Intel Xeon Scalable druhé generace a využije rozhraní Mellonox InfiniBand. Celkem tu tak bude na 46 tisíc procesorových jader, 221 TB paměti a teoretický výkon až 3,69 petaFLOPS. 
 
V NASA Ames mají pro toto zařízení připravenu zbrusu novou modulární superpočítačovou budovu, která byla otevřena teprve minulý čtvrtek. Je založena na designu Modular Data Center (MDC) a obsahuje celkem 16 modulů, či dalo by se říci vyhrazených prostor pro superpočítače a Aitken se nastěhuje jako první. Nejdříve by měl posloužit v roce 2024 při přistání astronautů v oblasti jižního pólu Měsíce. 
 
Zdroj: Techspot