Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hry pro PDA

17.6.2002, Petr Hájek, článek
Hry pro PDA
Myslím, že promluvím za všechny majitele PDA, když (trochu sebekriticky) řeknu, že na přísloví “Rozdíl mezi mužem a klukem je pouze v ceně jeho hraček” skutečně něco bude...
Myslím, že promluvím za všechny majitele PDA, když (trochu sebekriticky) řeknu, že na přísloví “Rozdíl mezi mužem a klukem je pouze v ceně jeho hraček” skutečně něco bude. Lidé (a muži zvlášť) jsou neuvěřitelní hračičkové a místo co by dělali něco užitečného (např. sledovali televizní soutěže nebo mexické telebřečky) ťukají radši s nepřítomným až fanatickým výrazem v očích do displeje tužkou…

Je zvláštní, že i dnes, v poměrně osvícené a relativně tolerantní (vzhledem ke středověku) době kdy žijeme, si stále spousta lidí myslí, že hraní her je, když už nic jiného, mrhání časem a kapitálem, ačkoliv je vědecky dokázáno, že hry mohou příznivě působit na celkový rozvoj osobnosti a nijak člověka mentálně ani fyzicky nedegradují. Na dobře udělaných hrách lze procvičit snad úplně všechno, postřeh, znalosti z různých vědních oborů, kvalitní angličtinu, detektivní schopnosti dedukce, představivost, celkovou koordinaci pohybu i paměť.

Skutečně, pravidelná mozková aktivita způsobená hraním her, zejména přemýšlecích, Vás skutečně může ochránit například i před demencí ve stáří (ano, taky znám pár jedinců, kteří už teď můžou být úplně klidní, protože něco takového se jim podle hesla “Kde nic není, ani smrt nebere…” docela jistě nemůže stát…).

Nabídka her je naštěstí i pro PDA dostatečně bohatá, často najdeme kvalitní kousky i v kategorii freeware, ovšem, většina her je distribuována jako shareware s omezenou testovací dobou a možnostmi a s nutností koupit registrační klíč, který hru odemkne k plné použitelnosti.

Hry pro PDA si tedy můžeme obecně rozdělit na:

Adventure
    Nebo-li hry na dobrodružství, oblíbené zejména mezi lidmi se sklony k fantazii a mezi čtenáři sci-fi a fantasy. Často oplývají zamotaným dějem a silným lyrickým či epickým příběhem, důraz je kladen na obrázky, ale existují i adventury, které jsou skrz naskrz textové. Jediným cílem kvalitní adventurky je přinutit hráče prožít si příběh v kůži hrdiny a svým jednáním v herním světě si vlastně “vytvořit vlastní knihu“ kterou si hráč následně prožije. Je to jako byste ve filmu mohli v každé chvíli rozhodnout co, kdy a kde bude hlavní hrdina dělat a ten to bez mrknutí oka udělal.

Click, Arcade & Action
    Klikací, arkády a akční hry jsou obzvlášť oblíbené u konzolistů, protože tato skupina her je všeobecně myšlenkově prostší (nemyslím tím bez nápadu nebo dokonce stupidní) a nenutí uživatele podrobně studovat interface hry, nepřehledné ovládání nebo herní reálie, aby nebohý hráč vůbec tušil, co se jak ovládá a jaký příběh se hrou táhne. Ideální hra pro návštěvy a otravné mladší hráče, protože obvykle stačí chytit ovladač a začít hrát. Jedinou nevýhodou častého hraní těchto her je téměř 100% jistota na brzké promáčknutí nějakého z tlačítek, ale co, mozek off a jedem!

Puzzle, Board & Logic
    Jednoznačně nejobsažnější kategorie pro všechny PDA. Puzzle, stolní a logické hry mají společnou jednu důležitou vlastnost a tou je ten fakt, že jde o hry téměř výhradně přemýšlecí, tj. k jejich zdárnému dohrání nepotřebujete stisknout stotřiadevadesát tlačítek za 14 sekund ve správném pořadí. Naopak, potřebujete tu šedou věc v hlavě, protože tato skupina her je velmi rozvleklá a časově náročná, pokud totiž narazíte na nějaký zamotaný problém, obvykle nemáte klid, dokud jej nevyřešíte a do té doby jde vše (včetně práce a manželky) stranou. Velmi oblíbené u osob, které baví myslet (ano, je to k neuvěření, ale i takoví lidé dnes žijí mezi námi…).

Card & Luck
    Ráj karbaníků a hazardérů. Karetní hry bývají zpracovány velmi pěkně a s citem, ať už hry pro více hráčů jako třeba Poker nebo různé sólové Solitéry. Hazard, přestože výběr titulů není moc velký, je na Palmáčích přítomen rovněž a za nudné cesty vlakem si můžete zahrát o nějaký ten virtuální dolárek.

Simulation, Race & Sport
    Simulací čehokoliv sice pro Palmy mnoho není, ale co je, stojí za to. Tato kategorie je také významná z historického hlediska, protože jednou z prvních her všech dob byl Bushnellův automat firmy Atari s hrou „Pong“ simulující pinkání mezi dvěma hráči.

RPG

    Hry na hrdiny známé pod zkratkou Role Playing Games již učarovaly nejednomu člověku, bloumání po obřích zemích, sklepeních a kryptách, bojování s monstry, silný příběh a vývoj postav(y), to jsou jen některé z hlavních vlastností na které při hraní RPG her narazíte. Mimochodem, tyto hry bývají obvykle obrovské a jejich kompletní dohrání a zmapování hravě trvá i měsíce. Ty lepší mají i náhodně generovaná bludiště nebo editory, takže můžete bloudit do soudného dne… Zkušení RPG hráči s tělem pavouka a očima ve tvaru obrazovky Vám určitě rádi potvrdí, že RPG jsou jediné hry, které se nehrají, ale žijí.


Strategy & War
    Velmi specifická skupina stratégů a milovníků válečných her je přítomna i na miniaturních PDA displejích, hry samozřejmě nemohou dosáhnout v komplexnosti zpracování na své větší bratry na PC, ale přesto i zde najdeme pár zajímavých kousků, které prověří Vaše taktické a strategické schopnosti až na samou hranici únosnosti a předvídatelnosti. Pro tyto hráče je typická jistá zahloubanost a ignorování ostatních žánrů. Opravdový zapřisáhlý stratég žije totiž jen a pouze pro strategie. Proč? Je to prosté, kromě hraní strategií mu totiž už taktak zbývá čas na ostatní (často základní) lidské potřeby (průměrný stratég ignoruje dny a noci a všechny nepodstatné věci kromě vody, jídla, vzduchu a elektřiny).


Přemýšlivé povahy už určitě nejednou napadlo, jaká že to hra nebo žánr je vlastně ta(ten) nejlepší ze všech. Zde je odpověď snadná, pro správný rozvoj Vašeho herního já (psychology často podceňovaná stránka osobnosti) je nutné se žánrově nevázat a zkoušet vše dostupné. Jinak řečeno, čím víc toho zkusíte a uhrajete, tím líp, značně to totiž rozšíří Váš obzor nejen ve hrách.
Je zajímavé, že stejně jako v jiných oblastech lidské existence (náboženství, operační systémy, poskytovatel telefonní sítě, fotbal, …) se hráči dívají na kolegy z jiných klanů nevraživě až nenávistně, což je mimochodem velmi ubohé, nezáleží přece na tom, co kdo hraje, důležité je přece, že se u toho baví, ne?

Takže, to by bylo na úvod… Už teď se můžete těšit na spoustu pravidelných recenzí těch nejlepších her, které Vám (doufám) pomohou přežít nejednu nudnou přednášku či pracovní poradu (“Kolegové! Musíme intenzivně prohlubovat a hlouběji zintenzivňovat naši práci na tomto vrcholně interesantním projektu, který v posledním kvartále vykazuje téměř exponenciální negativní fluktuaci…, ble, ble, ble, …“).