Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop zvládl úspěšně test celého systému

14.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop zvládl úspěšně test celého systému
Než se vůbec stihl postavit celý funkční systém Hyperloopu ve skutečnosti, zvládly společnosti naplánovat obrovské množství tras, kde povede. Nedávno se ale povedla reálná zkouška veškerých prvků systému, plány tedy nejsou marné.
Hyperloop by měl být podle Elona Muska, který s tímto projektem přišel, dopravou budoucnosti. Transportní kapsle svištící vysokou rychlostí ve speciálních tunelech by měly strčit do kapsy rychlovlaky a zajistit snadnou a především rychlou dopravu mezi vzdálenějšími významnými místy. Rychlost, kterou se transportní kapsle mají pohybovat, by měla dosáhnout až šílených 1 200 kilometrů za hodinu. Tak rychle ale zatím kabiny po testovací dráze Hyperloopu nejezdí.

Jedné ze společností, která se realizací Hyperloopu zabývá, se ale podařil úspěch s otestováním celého systému. Hyperloop One totiž úspěšně provedlo zkoušku veškerých prvků tohoto dopravního systému budoucnosti. Vše fungovalo tak, jak má, což se dá označit za další krok vpřed k realizaci Hyperloopu podle mnohých plánů. Tato rychlodráha má například jednou spojovat významná evropská města a počítá se i s naší republikou. 
 

Úspěšný test celého systému byl proveden na testovací dráze v poušti v Nevadě, kde se transportní kabina pohybovala prozatím "pouze" rychlostí 112 kilometrů za hodinu. Další milník, který hodlá společnost překročit je zhruba 400 km/h. Je to zatím jen část plánované rychlosti, ale stále se jedná o pokrok, protože Hyperloop se dlouhou dobu objevoval především v teoretické rovině a ve velké spoustě plánů tras. Celá jízda trvala jen 5,3 sekundy. 
 

Společnost Hyperloop One na počest svého historického momentu zveřejnila i video z průběhu testu. Ten se konal už před dvěma měsíci, společnost informace ale vypustila až nyní. Výzkumníci totiž museli nejdříve zkontrolovat všechna data, aby mohli test prohlásit skutečně za úspěšný.

S pomocí asi 200 inženýrů a dalšího pomocného personálu se podařilo otestovat všechny části Hyperloopu včetně systému pro vytváření téměř vakua, pohonu a brzd. Společně s videem společnost také ukázala fotografie zachycující transportní kabinu Hyperloopu, která bude určená pro náklad nebo pro cestující. Tento prototyp je vyroben z hliníku a karbonových vláken a měří 8,5 metru. Hyperloop One tak nyní převedlo Hyperloop konečně do skutečnosti.

Zdroj: iflscience.com