Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperloopTT chystá finální testy kabiny pro cestující

25.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
HyperloopTT chystá finální testy kabiny pro cestující
V říjnu loňského roku byla představena kabina Quintero One od společnosti HyperloopTT, která je reálným obrazem kabiny pro cestující. Tři měsíce po představení se kapsle chystá k finálním testům.
HyperloopTT je jednou ze dvou velkých společností, které vyvíjí rychlovlaky na bázi technologie Hyperloop. Počátkem října 2018 představila reálnou kabinu pro cestující Quintero One. Ta byla ukázána v Puerto de Santa Maria ve Španělsku, nicméně společnost má své testovací středisko v Toulouse ve Francii. To však není žádný problém, došlo totiž ke stěhování kabiny.
 
HyperloopTT Quintero One
 
Ta tak na nákladním voze dojela před pár dny do Francie, kde dojde k finálním testům kabiny. Co přesně to ale znamená, nevíme. Jisté ale je, že kabina má 32 metrů na délku, vnitřní užitečný prostor je zhruba 15 metrů dlouhý a váží okolo 5 tun. Hovoří se o tom, že finální verze kabiny, která bude plně připravena do provozu, se objeví ještě letos. Horší je to s výstavbou tratí, ale ani zde se už moc nezaostává. Zde se počítá s tím, že první komerční jízdy nastanou možná už v roce 2020.
 
 
Jednou z prvních tratí by měla být ta v Abú Zabí, která bude měřit nejprve 10 km, začne se budovat už v roce 2020 a dokonce by měla být i v tomto roce otevřena. O něco později by mělo být dobudováno spojení až do Dubaje v délce zhruba 150 km. Hovoří se o tom, že jeden kilometr trati by měl vyjít na 20 až 40 milionů dolarů. Očekává se, že se systém zaplatí už po nějakých 8 až 15 letech provozu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.