Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: i845, i850 nebo něco jiného?
19.9.2001, Jakub Lohniský, článek
Momentálně přichází na trh čipová sada i845 a Intel věří, že pomůže k většímu rozšíření Pentia 4. Je ale investice do základní desky s i845 tou správnou volbou?
Radek Štrébl | 24.9.200114:12

To je pro mne fak novinka :"Je také známo, že RDRAM technologie není zrovna tou nejvýkonnější a to že byla implementována do čipsetu i850 je zčásti způsobeno smlouvou mezi Intelem a Rambusem". S tou druhou casti vety by jsem snad mohl souhlasit, pokud by jsem mel nejake konkretni informace o smlouve, kterou Intel s Rambusem uzavrel, takhle nebudu spekuloval, jedno vsak vim jiste, technologie RDRAM je mnohem vykonnejsi nez SDRAM. Otazka je samozrejme, co budete srovnavat jestli 66MHz SDRAM a 800 MHz RDRAM, nebo naopak 266MHz DDR SDRAM a 66 MHz RDRAM, kazdopadne uz asi pet let jsou nejrychlejsimi pametmi (co do propustnosti) RDRAMy (a proto se take napr. pouzivaji uz hodne dlouho opravdu vykonnych 3D gr. kartach). V PC pamete vsak take vyznamnou roli hraje tzv. latence, kterazto je u RDRAM vetsi nez u SDRAM, ale neni to zasadni rozdil, zatimco v propustnosti treba i 333MHz DDR SDRAM a 800 MHz RDRAM je propastny. Rozdil ve vykonu sestavy s chipsetem I850 a RDRAM oproti I845 s SDRAM cini asi 10-35% (podle typu ulohy), rozdil v cene je cca 5-10%. DDR SDRAM je oproti SDR SDRAM v pripade ATHLONU (s dostatecne vykonnou FSB) rychlejsi asi o 15-20%, predpokladam, ze u P4 bude toto stejne, takze zaver je jednoduchy: pokud nekdo pozaduje opravdu vykony pocitac za jiz rozumnou cenu, tak jedine s RAMBUSy, pokud to musi byt za kazdou cenu co nejlevnejsi, je snad lepsi koupit PIII nez investovat do P4 a potom tu sestavu srazit na kolena pomalou pameti SDRAM. P4 ma totiz na rozdil od P3 mnohem mensi cache (a to mnohem znamena radove), takze bez rychlem RAM je sestava s P4 pomalejsi nez levnejsi sestava s PIII na stejnem taktu.
Takze dle meho nazoru budoucnost je spise v RDRAM (pokud se jedna o techologii samotnou), kde je mnohem snazsi dosahovat vetsiho vykonu pri zachovani v zasade stejneho designu, zatimco SDRAM uz je opravdu prekonany. Otazka je co zvitezi obchodne, casto se tane, ze z komernich duvodu zvitezi nakonec i momentalne horsi technologie, viz napr. VHS vs. BETA nebo MS Win vs. IBM OS/2.

Ahoj.

Odpovědět0  0
GS | 19.9.200119:23

Todle je předposlední kapka ! Pokud nezačnete psát věcné články tak asi přestanu číst tenhle rádoby Hardwarový svět ! Co takhle udělat nějaké srovnání AMD s INTELEM ??? Vzkaz všem autorům " Když na to nemáte, proč to ještě pořád děláte " S pozdravem bývalý čtenář GS !

Odpovědět0  0
Nukem | 19.9.200112:37

Fajn, dobre autory hodnotnych a vecnych clanku berou urcite vsude.

Odpovědět0  0
Jirka | 19.9.200119:03

Ano souhlasim ze tento zpusob podani zpetne vazby je jeden z nejjednodussich, a proto jsem ho take zvolil. Toto by Vam asi melo pomoci se nad obsahem teto sity treba i zamyslet. Apropos! Nejsem sam, jelikoz jste si asi vsimli nazoru, ktere se objevili pod recenzi na sestavu s P4@2G, ke ktere se snad ani vyjadrovat nebudu.

Odpovědět0  0
Jirka | 19.9.20019:13

Už mne popravdě řečeno články typu "copy and paste" postrádající jakýkoliv nový či smysluplný (či oboje)informační obsah na této sitě nebaví číst. Čili přeji autorům tohoto webu hodně trpělivých a absolutně nenáročných čtenářů.
Zárověň uznávám, že mne nikdo ke čtení článků na tomto webu s absencí čehokoliv smysluplného nenutil :-)


Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.