Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM a grafická pracovní stanice HC10

15.8.2007, Pavel Boček, aktualita
IBM a grafická pracovní stanice HC10
Nejnovější grafická stanice HC10, navržená pro IBM společností Devon IT, je 'mírně revoluční' počin, neboť není koncipovaná pro umístění v kanceláří vedle stolku, ale do datacentra. Veškerou spočítanou grafiku zasílá ve vysokém rozlišení...
Nejnovější grafická stanice HC10, navržená pro IBM společností Devon IT, je 'mírně revoluční' počin, neboť není koncipovaná pro umístění v kanceláří vedle stolku, ale do datacentra. Veškerou spočítanou grafiku zasílá ve vysokém rozlišení přes Ethernet po síti LAN. Zařízení je navrženo pro odesílání rychlostí 10/100 Mbit/s, ale díky integrované 1Gb síťové kartě (Marvell) zvládá i vyšší rychlost.



HC10 o výšce pouhé 1U je navržena pro použití zejména ve skříních IBM BladeCenter. Každá stanice může obsahovat procesor Intel Core 2 Duo do frekvence 2,66 GHz (FSB maximálně 1066 Mhz, 4 MB L2 paměti) a až 8 GB DDR2. HC10 je osazen grafickou kartou NVIDIA Quadro 120M pro 2D grafiku nebo Quadro FX 1600M připojenou přes mobilní PCIe. Pevné disky lze zatím připojit pouze přes SATA (v základní konfiguraci je obsažen 2,5'' disk s kapacitou 60 GB a 5400ot./s), ale již příští verze má obsahovat SAS řadič. Integrovány jsou ještě dva SATA konektory a zvuk. Díky rozměrům stanice neobsahuje zdroj, a musí tak být napájena externím. Předinstalovaný je šedesátičtyřbitový operační systém MS Windows Vista Business Blade PC Edition, ale podporovány jsou všechny systémy počínaje MS Windows XP Professional.

Zdroj: The Inquirer