Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM končí s výrobou PalmOS přístrojů !

14.2.2002, Zdeněk Michálek, článek
IBM končí s výrobou PalmOS přístrojů !
Už delší dobu očekávaná, ale přesto smutná zpráva je tu: IBM včera ohlásila konec výroby PalmOS kompatibilních WorkPadů. Co ji k tomu vedlo ?
Je to smutné, ale je to tak: IBM na poli kapesních počítačů s PalmOS kompatibilním systémem končí.

Ne že by je někdy skutečně vyráběla - její řada Workpadů byly jen Palmy v barevně jiném kabátě (pravda, s přibaleným software který se - zvláště nám, kdo v redakci používáme Lotus Notes - dost hodí), ale přece jen představovaly alternativu, minimálně barevnou (Workpady byly černé) a cenovou - a pěkné bylo logo IBM na nich.

WorkPad c505 (Palm m505) se prodával za 399 USD, WorkPAd c500 (Palm m500) za 329 USD.

IBM loni prodala celkem 180 900 WorkPadů, což představuje méně než 2% z celkem prodaných kapesních počítačů v loňském roce. To je na poměry IBM málo, což - kromě poměrně nízké marže, vyplývající z cenové války mezi jednotlivými výrobci - zřejmě činilo tento segment trhu pro IBM nezajímavým.

Podle slov IBM "se každý rok pečlivě přezkoumává produktová řada, abychom se ujistili, že investujeme ve správných oblastech a do pravých produktů." Těmi "správnými" oblastmi podle IBM jsou nyní bezdrátová spojení, bezpečnost a manažovatelnost.

Řada Workpadů znamenala pro IBM zřejmě hlavně test trhu - bez výrazných vlastních nákladů, s využitím stávajícího produktu od Palmu vyzkoušet, co obnáší trh mobilních počítačů a do jaké míry je pro IBM tím pravým.

Zajímavé je, že IBM bude i nadále "přeznačené" Workpady prodávat svým velkým zákazníkům jako součást kompletních řešení.

Přes zastavení Workpadů budou i nadále vývojové práce pokračovat - a vůbec bych se nedivil, kdyby notebooková divize přišla s nabídkou handheldů postavených na PocketPC 2002 a procesoru ARM kompatibilním, které by spíše odpovídaly požadavkům podnikových řešení než Palmy. A to přesto, že už před dvěma lety rozhodla o ukončení vývoje Windows CE PDA WorkPAd z50.

Pokračovat bude vývoj zajímavého Meta Padu - "počítače - transformera" který se mění z kapesního počítače na notebook nebo desktop jen zasunutím základního modulu do příslušného "krabice".

IBM vyrobila prvního WorkPada v roce 1997, odvozeného tehdy od PalmPilota. V roce 1999 IBM představila WorkPady založené na Palm IIIx a Palm V. Posledně zmíněné je možné najít ještě dnes v různých výprodejích - u nás třeba na webu Kapesní počítače - za poměrně příznivé ceny (podle mého názoru jde o nejelegantnějšího dosud vyrobeného Palma vůbec).