Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM nacpalo 330 TB dat do malé kazety

3.8.2017, Jan Vítek, aktualita
IBM nacpalo 330 TB dat do malé kazety
Magnetické pásky využívané pro ukládání dat rozhodně nejsou relikvie minulosti, ale technologie, která se neustále rozvíjí. Dobře to ukazuje společnosti IBM, které se nyní podařilo vyrobit kazetu s páskou, na niž se vejde 330 TB nekomprimovaných dat. 
Společnosti IBM se tak podařilo dosáhnout nového milníku v ukládání dat na magnetickou pásku. Ohlásila, že nyní už zvládne dostat na čtverečný palec 201 gigabitů dat. Pokud by vás zajímalo, jak vypadá čtverečný palec takové pásky, tak přesně takto: 
 
 
Díky tomu může jedna malá kazeta plná takové pásky nést 330 TB nekomprimovaných dat, čehož IBM ve spolupráci se Sony dosáhlo pomocí nově vyvinutých technologií. Starší pásky IBM byly pokryty tenkou vrstvou s částečkami baryum feritu (BaFe2O4) nanášených podobně jako barva. Nové pásky označované jako "Sputtered tape" mají na sobě několik vrstev tohoto materiálu, které jsou nanášeny ve vakuu a navíc byl na čtecí stranu pásky aplikován lubrikant, aby se ta mohla udržovat v dobré kondici. Díky kvalitněji nanesenému magnetickému materiálu se pak může dosáhnout vyšší hustoty uložení dat, což ale také bude vyžadovat nová zařízení pro jejich ukládání a čtení. 
 
IBM se Sony na nové technologii pracovalo několik let a postupně ji firmy vylepšovaly. V roce 2014 byl rekord 148 Gb na palec, takže 201 Gb představuje slušný pokrok, i když v porovnání s moderními technologiemi pevných disků to není mnoho. Jenomže celková plocha pásku i v malé kazetě je daleko větší než plocha ploten pevných disků, které dnes dosahují kapacity maximálně 12 TB. Potřebovali bychom tak 28 disků na to, aby se v kapacitě vyrovnaly jedné kazetě s páskou o délce přes 1 km. V jejím případě ale na rozdíl od disků či SSD zase nemůžeme libovolně přistupovat ke všem datům. Hodí se tak pro dlouhodobé zálohování dat, která nemusí být ihned k dispozici. 
 
 
IBM navíc tvrdí, že díky technologii Sputtered tape bude schopno v příští dekádě každé dva roky zdvojnásobit kapacitu svých páskových kazet, takže pokud toto splní, jedna taková by měla v roce 2027 být schopna uložit 10,5 petabajtů dat. A to už je kapacita, která je pro pevné disky naprosto nedosažitelná.