Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM nově nabízí i nižší systémy s procesory POWER6

1.2.2008, Pavel Boček, aktualita
IBM nově nabízí i nižší systémy s procesory POWER6
IBM se rozhodlo postavit proti mikroprocesorům Intel Itanium, které montuje jeho konkurent Hewlett Packard, rovnocenné soupeře a nově nasazuje vlastní čipy POWER6 i v nižších systémech, v Systémech p. Konkrétně se jedná o 520 Express (jeden...
IBM se rozhodlo postavit proti mikroprocesorům Intel Itanium, které montuje jeho konkurent Hewlett Packard, rovnocenné soupeře a nově nasazuje vlastní čipy POWER6 i v nižších systémech, v Systémech p. Konkrétně se jedná o 520 Express (jeden až čtyři 64bitové procesory o frekvenci 4,2 GHz, 4 MB L2 cache na jádro, u jednojádrových systémů celkem 8 MB L2) a 550 Express (dva až osm 64bitových čipů o frekvenci 3,5 nebo 4,2 GHz, 8 MB L2 cache na procesorové kartě, 32 MB L3 cache na kartě).

Celková kapacita DDR2 operační paměti může dosáhnout u prvního systému až 64 GB, u druhého 128 GB (3,5GHz procesory) nebo 256 GB (4,2GHz procesory) v závislosti na počtu procesorů.



Servery pojmou maximálně 1,8 TB dat na šesti 15 000otáčkových SAS discích, s přidavnými zásuvkami však kapacita povyskočí až na 30,6 TB. V základu systémy mají pouze dva gigabitové Ethernet porty, na přání je možné přidat další dva gigabitové či desetigigabitové. Další desetigigabitové porty pro Ethernet či čtyřgigabitové Fibre Channel se dají přidat formou karet, které využijí některý ze dvou slotů PCI-X či ze tří PCIe x8. Servery jsou k dispozici jak v provedení rack, tak tower a s operačním systémem AIX, SUSE Linux Enterprise Server nebo Red Hat Enterprise Linux. Více informací na stránkách IBM.

Zdroj: IBM (1, 2)