Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM odhaluje prototyp miniaturního počítače

14.2.2002, Pavel Švéda, článek
IBM odhaluje prototyp miniaturního počítače
MetaPad je něco speciálního: modul velikosti handheldu (kapesního počítače), který - podle toho, do jakého pouzdra jej zasunete - funguje jako kapesní počítač, notebook nebo běžné PC.
Oddělení vývoje společnosti International Business Machines Corp.'s (IBM Research) oficiálně představilo miniaturní počítač jehož rozměry jsou srovnatelné s velikostí balíčku hracích karet. Prozatímní prototyp je vybaven 800 megahertzovým procesorem, 128 MB RAM a standardně rovněž obsahuje 10 GB harddisk a 8 MB grafický 3D akcelerátor. Jeho rozměry jsou 12.7 x 7.6 x 1.9 cm (modul lze zasunout do rozšiřující schránky s plochou obrazovkou o celkových rozměrech 15.2 x 10 x 2.5 cm).

Obr. 1 – IBM Meta Pad s rozšiřující schránkou s displejem


IBM tvrdí, že se zařízením pro trh zatím nepočítá a spíše jej považuje za jakýsi „experiment“. Počítač má název Meta Pad a má sloužit k výzkumu a vývoji technologií, které umožní pomáhat spravovat počítačová zařízení budoucnosti.

Hlavní myšlenka, která dovoluje tento počítač postavit v takto extrémně malých rozměrech je kromě použití speciálních komponent převážně ve vyčlenění napájecího zdroje a I/O konektorů mimo jádro vlastního počítače - ty se tak stávají periferiemi. Modul může být během několika okamžiků přeměněn v handheld, desktop, laptop, tablet nebo přenosný počítač a to vše bez potřeby rebootovat.

Meta Pad může nyní pracovat jako laptop (modul uvnitř IBM ThinkPad) nebo jako běžné kancelářské PC (plug-in modul pro docking station), použitým operačním systémem jsou Windows XP. Hlavní rozdíl mezi Meta Padem a současnými handheldy je ten, že všechna data a aplikace zůstávají uvnitř modulu a není je tedy nutné synchronizovat s vnějšími zařízeními.

Je pravděpodobné, že IBM v budoucnu poskytne na technologii Meta Pad licence dalším společnostem.


Zdroj: Reuters, www.coolinfo.com, www.computerworld.com