Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.2.2006, Milan Šurkala, aktualita
IBM prohlašuje, že vyvinulo nové metody, které umožní procesorům být až dvakrát výkonnější než tomu bude u procesorů konkurenčních firem. Tranzistory budou vyráběny 65nm technologií SOI, hlavní novinka však bude v šířce vrstvy křemíku na...
Krtek1 | 8.2.200616:40
bohužel Cell by nářez nebyl. Pročti něco na mujmac.cz kde programátor vysvětluje že je to moc jednoúčelovka a přepsat programy pro Cella by bylo náročnější než přechod na intela. A neoptimalizovaný programy psaný pro normální PPC jsou na Cellu tragicky rychlý.
Ghoux: nevim to jistě ale neni Power5 už nějakej ten pátek ­(asi 2­-3 roky­) 2 jádrovej ? A ořezánim jednoho jádra vznikla G5 ?
Odpovědět0  0
Ghoux | 8.2.200617:41
Castecne mas pravdu, jen se pletes v generaci :­) PPC ­(G5­) nevychazi z POWER5 ale z POWER4. A tam doslo k pouziti jen jednoho jadra, plus pridani Altivec ­(instrukcni sady­).
Odpovědět0  0
Ghoux | 8.2.200617:43
Mam dojem, ze tu dokonce kdysi byl o POWER5 clanek, jen uz ho nemuzu najit :)
Odpovědět0  0
Hirogen (143) | 9.2.200610:55
Samozřejmě, že jsem ­"trošku­" teoretizoval... :­-)
Odpovědět0  0
Hirogen (143) | 8.2.200616:14
Mě se od IBM líbí jiný procesor ­- CELL. Tem měli Macy dávat do desek místo Intelu. To by byl nářez.... :­-)
Odpovědět0  0
xBl4d3x | 9.2.20062:56
zajímavé, že kdo se v HW orientuje na low level úrovni, Cell takhle neopěvuje... Nasazení asynchronního CPU do ustálené architektury by byl celkem problém... Ten procesor je zajímavý z hlediska technologického, nikoli nějakého převratného výkonu ­(v běžných programech, které nejsou ani naprogramované na využití víc vláken už vůbec ne­)... Navíc by to znamenalo přepsat většinu OS a programů, aby na tom vůbec fungovaly..
Odpovědět0  0
Ghoux | 7.2.200621:42
ale tady se nepise o powerPC ale o procesorech POWER a to je trosku jina trida ­(jak vykonem, tak mistem urceni a tak samozrejme cenou­) ­(presto vim, ze ppc z poweru vychazi­) Jinak kolikatijadrovy­/cipovy bude, by me docela zajimalo. Zkuste si zjistit neco o POWER5 :)
Odpovědět0  0
masakr | 7.2.200619:45
No jestli to bude tak horké, myslím, že Apple začne litovat, že přešel na Intel ;­) Veliká škoda, že tento procík nebude do desktopů s x86 jinak by to podle slibů IBM smetlo i Conroe a s ním všechny ostatní nejlepší CPU... a Intel s AMD by mohli konečně zlevnit a trochu se snažit.. škoda :(
Odpovědět0  0
snajprik | 7.2.200619:20
No čo k tomu dodať? tak napriklad intel mal už pred rokom funkčny čip 7,14GHz testovany v normalnej prevadzke aj AMD svoj čip skušalo pri 6,1GHz a tieš mu to išlo v poho lenže k tomu potrebovali dusik a 1kW zdroj, čo myslim že nieje bežna vybava v domacnosti.A k tej technologii že vraj stenšili steny tu fyzika a hlavne kremik nepustia, zo svojeho odporu, keby sa my schcelo pohladať zošit z fyziky tak aj poviem pri akom napati už izolant prerazi tu 500 atomovu stenu a čip pojde do haja.No samozrejme že ten problem maju aj intel a AMD preto sa neponahlaju z vyrobou 45nm procakov lebo zo začiatku mali problemi aj z 90nm a na 100% už teraz viem že ani intel a ani AMD pri tejto technologii nepredbehnu už oni su na hrane a keď nechcu zvyšovať spotrebu tak jedina možnosť je minijaturizacia alebo použitie viacerych jadier čo AM2 by mala podporovať už 4 jadrove procaky, na konci roka 2007 AMD začne vyrabať 8 jadrove procaky takže keď pridu na trh IBM ako pišu tak to už bude šrot už v tej dobe 4 jadrove by mali byť bežne.Smutne je na tom to že nova technologia vyroby procesorov sa planuje najskôr o 4 až 9 rokov takže až do vtedy budeme opekať kremik :­( kde su tie časi keď sa hovorilo že integrač môže najviac vyžariť 20W tepla že viac sa neuchladi a na večšie vykony treba použiť tranzistory a dnes už jedem čip ma 200W stratoveho vykonu a nema problem :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.