Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IBM začalo s 65nm výrobou procesoru Cell

13.3.2007, Milan Šurkala, aktualita
IBM začalo s 65nm výrobou procesoru Cell
IBM Cell je procesor, který se doposud vyráběl 90nm technologií a je používán v serverech IBM BladeCenter a herních konzolích Sony PlayStation 3. Tato konzole je oproti konkurenční konzoli Xbox 360 dosti drahá, její ceny se pohybují až kolem...
IBM Cell je procesor, který se doposud vyráběl 90nm technologií a je používán v serverech IBM BladeCenter a herních konzolích Sony PlayStation 3. Tato konzole je oproti konkurenční konzoli Xbox 360 dosti drahá, její ceny se pohybují až kolem $700 za verzi s 60GB diskem, levnější verze s 20GB disky jsou pak k dispozici za cca $500.



Xbox 360 s 20GB diskem stojí kolem $400 což je o čtvrtinu méně. Právě procesor IBM Cell bývá kritizován za svou vysokou cenu, neboť podle odhadů iSuppli je jeho výrobní cena $89, což je téměř pětina ceny konzole. 65nm technologie by měla snížit výrobní cenu, nicméně neví se, zda IBM sníží cenu prodejní. Procesor je vyráběn v East Fishkill, New York.

Hovoří se o tom, že náklady na výrobu jednoho čipu by měly klesnout na cca $60. Jen připomeňme, že průměrná výrobní ceny čipu Intel je asi $40. IBM Cell se skládá z jádra PowerPC (s 32kB L1 a 512kB L2 cache) a osmi pomocných jader SPE (Synergystic Processing Engines) s 256kB cache pro každé. Rovněž disponuje řadičem XDR pamětí, který je schopen pracovat s 3,2GHz až 8,0GHz pamětmi.

Pokud by se výsledná cena konzole opravdu snížila o $30, o které by mohl být procesor IBM Cell levnější, konkurenceschopnost to drasticky nezvýší, ale rozhodně to potěší. Evropské konzole Sony PlayStation 3 budou dokonce zbaveny čipu Emotion Engine, který zajišťoval kompatibilitu s PS2 hrami. Ušetří se tak dalších $27.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.dailytech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.