Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iCORE představuje patrně nejspořivější mobilní procesor - Jedno nabití za rok?

10.12.2004, Petr Hájek, článek
iCORE představuje patrně nejspořivější mobilní procesor - Jedno nabití za rok?
Badatelé z instituce Informatics Circle of Research Excellence (iCORE) High-Capacity Digital Communications Laboratory vytvořili procesor, kterému k běhu stačí 100x méně energie, nežli těm nejlepším konkurentům na dnešním mobilním trhu. iCORE procesor, vyvinutý vědci (Dave Nguyen a Chris Winstead), dosahuje velmi zajímavých parametrů hlavně z toho důvodu, že používá novou technologii pro zpracování analogového signálu.
Jak již bylo naznačeno, čip implementuje novou metodu zpracování digitálních dat skrze analogové dekódování, výsledkem čehož je, že CPU využívá extrémně malého množsví energie k provedení svého detekčního algoritmu. Množství je to natolik nízké, že se k jeho hranici doposud žádný podobný čip nepřiblížil. S podobně nízkou spotřebou by mobil teoreticky mohl zůstat na jedno nabití ve standby módu po celý rok.

"Je dobře známo, že pro další zvětšování rozměrů procesorů a jejich rychlostí je tu velká energetická bariéra, k jejímu překonání svět potřebuje novou, průraznou technologii, "říká Dr. Schlegel, "základní myšlenka určila našemu týmu hranice a nám se naštěstí podařilo udržet při práci na tomto technologickém projektu silný tým vědců."

Technologie je to jistě zajímavá a pokud se ji podaří zkomercionalizovat, bude výrazným přínosem pro oblast mobilní techniky. Nezapomínejme ovšem, že zlepšovák minimalizuje pouze spotřebu ve standby módu, displej, podsvícení kláves, Bluetooth a další mobilní obvyklosti zůstanou stejně náročné, takže z pohledu průměrně volajícího se pravděpodobně "pouze" výrazně prodlouží výdrž mobilu ve standby módu.
Zdroj: Mobilemag