Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Fall 2006: Čtyřsocketové servery s pamětmi FB-DIMM

28.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Fall 2006: Čtyřsocketové servery s pamětmi FB-DIMM
Nedávno jsme vás informovali, že Intel nechce ve velké míře využívat poněkud hladové FB-DIMM moduly, jejichž spotřeba je více než dvojnásobná oproti DDR2 modulům. Místo toho chce zůstat u registrovaných DIMM modulů s technologií mikrobufferu,...
Nedávno jsme vás informovali, že Intel nechce ve velké míře využívat poněkud hladové FB-DIMM moduly, jejichž spotřeba je více než dvojnásobná oproti DDR2 modulům. Místo toho chce zůstat u registrovaných DIMM modulů s technologií mikrobufferu, čímž dosáhne téměř téhož při nižší spotřebě. FB-DIMM moduly mají být vyhrazeny pouze čtyřsocketovým serverům.



Tato platforma ponese název Caneland. Použity budou čtyřjádrové procesory Tigerton, každý z nich bude pro každé své jádro svou vlastní FSB, celková propustnost mezi chipsetem a procesory dosáhne podle Intelu 34GB/s. Dnes je to pouze 12,8GB/s. Je to asi nejlepší řešení, které je možné udělat bez integrovaného řadiče pamětí do procesoru, AMD Direct Connect architektura je na tom v tomto ohledu mnohem lépe.

Aby byla vzájemná komunikace mezi procesory co nejrychlejší, paměťový řadič chipsetu je vybaven 64MB Snoop Filter cache. Paměťový řadič by pak měl podporovat FB-DIMM moduly, celkově by systém mohl pojmout až kapacitu 256GB RAM. Platforma Caneland by se měla objevit ve třetím čtvrtletí 2007.

Zdroj: www.anandtech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.