Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Fall 2006: Podrobnosti o mobilní platformě Santa Rosa

29.9.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Fall 2006: Podrobnosti o mobilní platformě Santa Rosa
Sotva se objevily mobilní procesory Intel Core 2 Duo "Merom", už se plánuje další evoluce platformy Centrino, konkrétněji dnešní verze Napa64. Ta ponese jméno Santa Rosa, tento název už jste určitě někdy zaregistrovali. Platforma se objeví...
Sotva se objevily mobilní procesory Intel Core 2 Duo "Merom", už se plánuje další evoluce platformy Centrino, konkrétněji dnešní verze Napa64. Ta ponese jméno Santa Rosa, tento název už jste určitě někdy zaregistrovali. Platforma se objeví někdy počátkem příštího roku.



Procesorem bude pořád 65nm procesor Intel Core 2 Duo "Merom", tentokrát však dostane 800MHz FSB místo dnešní poměrně úzké 667MHz sběrnice. Santa Rosa nově přinese další spořící technologií, která bude snižovat v případě nepotřeby výkonu nejen takt procesoru, tedy jeho násobič, ale rovněž takt sběrnice.

V praxi to dnes funguje tak, že se takt procesoru snižuje 1,2GHz (LFM - Low Frequency Mode). Nově se ale bude moct snížit takt sběrnice z 800MHz na 400MHz, což vyústí ve výsledný takt 600MHz (Super LFM). V idle režimu by tak měly být procesory o něco úspornější než jsou dnes.

Jako chipset má být použita řada Intel 965 "Crestline". Kromě podpory 800MHz sběrnice zde přibude další úsporná "vychytávka". Při stavu Enhanced Deeper Sleep jsou všechna data z paměti cache procesoru nahrána do paměti RAM a cache procesoru je vypnuta. Dokud není skutečně potřeba této cache, zůstává vypnuta a šetří energii.

Chipset Intel 965 rovněž ve své mobilní verzi přináší integrovanou grafiku Intel GMA X3000. U té se předpokládá, že při vytížení bude mít mírně vyšší spotřebu než dnešní grafika chipsetu Intel 945GM, případně jiných mobilních verzí chipsetu Intel 945 s integrovanou grafikou.

O technologii Intel Robson jsme mluvili již včera. Ve zkratce se jedná o použití flash paměti jako cache paměti, což umožňuje minimalizovat práci s pevným diskem, který tak může být déle vypnutý. Flash paměť je potom mnohem méně energeticky náročná nehledě na rychlejší přístupové doby.

S hodně zajímavou technologií přišly společnosti Toshiba a Matsushita. Pokud je rozpoznáno, že se nepřehrává video, tedy že je obraz statický, pracuje displej v prokládaném režimu a obnovuje pouze polovinu řádků. Úspora činí 200mW, předpokládá se však, že u jasných displejů s větším rozlišením se mže jednat i o 400mW a více.

Santa Rosa také přinese bezdrát Intel "Kedron" 802.11n. Ten se objeví v noteboocích dříve než vůbec tento standard dostane specifikaci IEEE. WiMAX pak není součástí Santa Rosy, ale nejspíš se začne objevovat v noteboocích již na přelomu roku 2006 a 2007, očekává se, že v roce 2008 přijde jeho integrace přímo na motherboard.

Zdroj: www.anandtech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.