Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Fall 2007: útok Intelu na grafický trh, nové integrované chipsety, čipy Larrabee, Westmere

20.9.2007, Milan Šurkala, aktualita
IDF Fall 2007: útok Intelu na grafický trh, nové integrované chipsety, čipy Larrabee, Westmere
Společnost Intel se chce vrátit na trh grafických karet. V minulosti se snažila bodovat například akcelerátorem Intel 740, ten však příliš drtivý úspěch nezaznamenal a základ čipu jako takového byl spíš používán jako integrovaná grafika...
Společnost Intel se chce vrátit na trh grafických karet. V minulosti se snažila bodovat například akcelerátorem Intel 740, ten však příliš drtivý úspěch nezaznamenal a základ čipu jako takového byl spíš používán jako integrovaná grafika v chipsetech Intel 810 a 815.



Od té doby se Intel soustředil jen na trh integrovaných čipů, kde je však velmi úspěšný a je stále předním výrobcem grafických čipů. Zatímco dnes jsou tyto čipy stále vyráběny 90nm technologií, na příští rok se plánuje přechod na 65 nm a více než zdvojnásobení výkonu.

V roce 2009 se přejde na 45nm výrobní technologii a stane se přímo součástí procesoru. Zde je odpověď na AMD Fusion. Očekává se šestinásobný výkon. V roce 2010 se objeví čip Westmere (nástupce architektury Nehalem), který přinese 10× vyšší výkon než dnes a také 32nm technologii výroby.

To však není všechno. Je připravován také nový procesor Larrabee. Je to vysoce paralelní čip, jehož první demonstrace se snad dočkáme již příští rok. Larrabee bude schopen vykonávat klasický x86 kód, nicméně díky své mnohajádrové koncepci bude velmi dobře schopen zpracovávat i grafiku.

Zatím není jasné, zda bude obsahovat přímo texturovací jednotky a jednotky RBE jako grafické čipy. Každopádně se odhaduje výkon v teraflopech, tedy i kolem čtyřnásobku toho, co jsou dnes schopny poskytnout grafické čipy ATi Radeon HD 2900XT nebo NVIDIA GeForce 8800 GTX. Otázkou zůstává, jak moc dokáže tento výkon zužitkovat v grafice. Po převzetí společnosti Havok se dá rovněž předpokládat, že čipy budou mít drtivý výkon ve fyzikálních výpočtech.

Zdroj: www.xbitlabs.com, www.bit-tech.net
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.