Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF: Intel potvrzuje podporu ATI Crossfire ve svém čipsetu

30.8.2005, Zdeněk Eisenhammer, aktualita
IDF: Intel potvrzuje podporu ATI Crossfire ve svém čipsetu
Společnost Intel Corp. oznámila během fóra IDF, že její čipsety a základní desky nejvyšší třídy budou podporovat technologii více grafických procesorů společnosti ATI zvanou Crossfire, která se ještě neprodává. Je to poprvé, co výrobce čipsetů...
Společnost Intel Corp. oznámila během fóra IDF, že její čipsety a základní desky nejvyšší třídy budou podporovat technologii více grafických procesorů společnosti ATI zvanou Crossfire, která se ještě neprodává. Je to poprvé, co výrobce čipsetů oficiálně oznamuje podporu této technologie. Dosud byla podporována pouze určitými výrobky samotné společnosti ATI.



Intel během IDF informoval, že ověřil funkčnost čipsetu 955X a základní desky D955XBK ve spojení s grafickými procesory ATI RADEON řady X850 a X800 při práci v zapojení Crossfire. Nyní se předpokládá, že podporou Crossfire budou kromě dvouslotové desky D955XBK vybaveny i základní desky s čipsetem 955X a příslušným slotem, vyráběné Intelovými partnery.

Čipset Intel 955X a základní desky na něm založené podporují nejnovější procesory Intel, včetně dvoujádrových čipů a procesoru Intel Pentium 4 Extreme Edition 3,73 GHz s 1066MHz sběrnicí.



Po představení technologie Crossfire koncem května 2005 společnost ATI informovala, že technologii vyzkoušela pouze na svých čipsetech řady RADEON XPRESS 200 s čipy RADEON řady X8. Společnost nicméně dodala, že technologie Crossfire by mohla fungovat i na některých platformách Intelu a jiných výrobců čipsetů, včetně konkurenční společnosti NVIDIA. Řešení ATI Crossfire dosud není na trhu v žádné formě, jak v případě grafických karet, tak základních desek.

Platforma ATI CrossFire vyžaduje kompatibilní čipset a dvojici grafických karet ATI RADEON řady X800/X850, z nichž jedna musí být vybavena „nadstavbou“ Compositing Engine, speciální sadou čipů, která se stará o spojování částí snímků renderovaného jednotlivými kartami.

Zdroj: www.xbitlabs.com/news/video/display/20050829205715.html