Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF - Intel se u nových Core i7 zaměří na vyšší výkony i energetické úspory

21.8.2008, Jan Vítek, aktualita
IDF - Intel se u nových Core i7 zaměří na vyšší výkony i energetické úspory
Společnost Intel se na dalším dnu IDF zabývala především novými procesory, které nesou marketingový název Core i7, ale jinak je známe spíše jako Nehalem. Tohoto tématu se zhostil sáme Pat Gelsinger, jenž představil nový „turbo režim“, jenž...
Společnost Intel se na dalším dnu IDF zabývala především novými procesory, které nesou marketingový název Core i7, ale jinak je známe spíše jako Nehalem. Tohoto tématu se zhostil sáme Pat Gelsinger, jenž představil nový „turbo režim“, jenž má procesor přepnout na vyšší rychlost a i bez nadměrného zahřívání mu dovolit podstatně zvýšit výkon. Co se za tímto však přesně skrývá, to tisková zpráva neuvádí, ale mohlo by jít o Intelem podporované přetaktování nových procesorů.



Jako první půjdou do výroby čipy s kódovým označením Nehalem-EP, které jsou určeny pro stolní počítače, kde se představí právě jako Core i7. V druhé polovině roku 2009 pak Intel začne vyrávět mobilní platformy Havendale a Lynnfield, také nové čipy pro desktopy Auburndale a Clarkdale a nakonec Nehalem-EX pro trh rozšiřitelných serverů.

Nové procesory budou podporovat na svých čtyřech jádrech HyperThreading, takže zvládnou naráz obsloužit až 8 vláken a dále se představí často zmiňovaná sběrnice QuickPath Interconnect (QPI) propojující procesory, čipové sady a paměti. V září dále pro rozšiřitelné servery přijde šestijádrový Xeon X7460 s 16 MB L3 cache, jenž se v dobrém zvětle ukázal ve standardním benchmarku TPC-C měřícím výkon na osmipaticovém serveru IBM System x3950 M2, kde prolomil limit miliónu transakcí za minutu.

Gelsinger také dále hovořil o Larrabee, jež přijde v letech 2009 až 10 a bude se zvláště hodit pro zpracování grafiky. A nakonec byl načrtnut Embedded Internet jako vize Intelu pro novou generaci Internetu. Tato vize se zabývá například medicinskými zařízeními, informacemi a zábavou v automobilech a domácnostech, atp.

Jako další přednášející se představil David Perlmutter, výkonný viceprezident a ředitel divize Mobility Group společnosti Intel. Ten uvedl platformu pro přenosné počítače Calpella, jež má prý změnit způsob využití mobilních počítačů svými zobrazovacími funkcemi, správou a zabezpečením i napájením. Zde bylo vzpomenuto také nedávné uvedení platformy Centrino 2 s první přenosnou čtyřjádrovou pracovní stanicí s procesorem Core 2 Extreme. Ten dosahuje příkonu pouze 45 Wattů.

Nakonec se nezapomnělo ani na vděčné téma bezdrátových technologií - WiMAX. Zde se vzpomenula společnost Dell, která se zavázala v připravovaných produktových řadách přenosných počítačů nabídnout modul Intel WiMAX/WiFi Link 5050 Serie, stejně jako firmy Acer, Asus, Lenovo, Panasonic či Toshiba.

Zdroj: TZ Intel