Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Spring 2006: Intel UMPC, velmi malé počítače

10.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Spring 2006: Intel UMPC, velmi malé počítače
UMPC (Ultra-Mobile PC) mají být novými mobilními zařízeními, které budou spadat někam mezi PDA a Tablet PC. PDA měla omezenou funkčnost a výkon, Tablet PC zase byly plně funkční a výkonné, ale poměrně velké. UMPC má spojovat výhody obojího....
UMPC (Ultra-Mobile PC) mají být novými mobilními zařízeními, které budou spadat někam mezi PDA a Tablet PC. PDA měla omezenou funkčnost a výkon, Tablet PC zase byly plně funkční a výkonné, ale poměrně velké. UMPC má spojovat výhody obojího. Bude mít výkon a funkčnost Tablet PC, ale přitom bude mít menší rozměry a váhu. Stále ale budou podstatně větší než PDA.



Možná jste slyšeli o projektu Microsoft Origami což je rovněž UMPC. Počítače budou používat procesory Intel Ultra Low Voltage Pentium M se spotřebou do 5W. Pevný disk bude mít 1,8" plotny a celkovou kapacitu kolem 30GB.

Displeje budou mít úhlopříčku 5-7", rozlišení pak bude 800×480 nebo 800×600. S operačním systémem Windows XP či Windows Vista tak dostanete počítač s rozsáhlou funkcionalitou, malý displej ale činí menší písma velmi těžko čitelnými.



Ze začátku budou tato zařízení k dispozici za cca $1000, později by se měla přesunout i do levnějších segmentů pro širší okruh uživatelů za ceny kolem $500.



Byly už ohlášeny první tři UMPC, od Asusu, Founderu a Samsungu. Asus R2H, Founder Mini-Note (7" WXGA, 30-60GB disk, wifi+Bluetooth, dva USB 2.0 porty, váha lehce přes 800 gramů), Samsung Q1 (Intel Celeron M ULV 900MHz, 512MB DDR2-400, chipset i915GMS, 20-80GB disk, wifi+Bluetooth).



Zdroj: www.xbitlabs.com, www.anandtech.com, www.umpc.com, www.infosyncworld.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.