Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Spring 2006: Nová mobilní platforma Santa Rosa (Centrino), demonstrována síť WiMax

9.3.2006, Milan Šurkala, aktualita
IDF Spring 2006: Nová mobilní platforma Santa Rosa (Centrino), demonstrována síť WiMax
Další iterace Centrina ponese jméno Santa Rosa. Ta se má objevit v první půli příštího roku 2007 a bude pracovat s novými mobilními procesory Merom s architekturou Intel Core. Novinkou Santa Rosy bude nový chipset Crestline, který má především...
Další iterace Centrina ponese jméno Santa Rosa. Ta se má objevit v první půli příštího roku 2007 a bude pracovat s novými mobilními procesory Merom s architekturou Intel Core. Novinkou Santa Rosy bude nový chipset Crestline, který má především zvýšit grafický výkon. Patrně půjde o mobilní verzi chipsetu i965G, jehož integrovaná grafika má podporovat Shader Model 3.0.



Jako každé Centrino, i nejnovější Santa Rosa se skládá z procesoru Intel, chipsetu Intel a wifi sítě Intel. Wifi nyní bude standardu 802.11n, ale rovněž přibude síť WiMax. Tato síť se má vyznačovat především obrovským dosahem. Má být dostupná pro každého a tvořit velmi slibnou alternativu k DSL linkám či jiným podobným připojením (metropolitní sítě).

Původní standard 802.16 využíval frekvenčního pásma 10-66GHz, ale vyžadoval LOS (Line of Sight), tedy přímou viditelnost mezi vysílačem a příjemcem. Inovovaný standard 802.16a využívá rozsah 2-11GHz a vyznačuje se NLOS (None-Line of Sight), přímou viditelnost tedy nevyžaduje. Maximální rychlost přenosu je ale zhruba poloviční, cca 70-75Mbit/s.

Dosah je mnohem větší než u klasických wifi sítí (802.11x), činí maximálně 50km (31 milí), v praxi, zejména pokud není přímá viditelnost, je ale mnohem menší, asi 5-8km (3-5 milí), což je ale stále dostačující.

Výkonný viceprezident Intelu, Sean Maloney, demonstroval síťový adaptér 802.16e (kódové označení Kedron). WiMax PCMCIA karta pak podle něj bude uvedena na trh v druhé polovině tohoto roku. 802.16e je vylepšený 802.16a, který umožňuje uživatelům být připojen a to až do rychlosti 150km/h (např. v jedoucím autě), maximální přenosová rychlost se ale snižuje.

Zdroj: www.intel.com, www.wikipedia.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.