Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IDF Spring 2007: Santa Rosa, připravují se nové mobilní procesory Extreme i verze quad-core

17.4.2007, Milan Šurkala, aktualita
IDF Spring 2007: Santa Rosa, připravují se nové mobilní procesory Extreme i verze quad-core
IDF Spring 2007 se koná v Pekingu, Intel zde hovoří o nových a připravovaných produktech. Zaměřme se nyní na mobilní sféru, platformu Santa Rosa a nově připravované mobilní procesory, které by se v nových noteboocích měly časem objevit....
IDF Spring 2007 se koná v Pekingu, Intel zde hovoří o nových a připravovaných produktech. Zaměřme se nyní na mobilní sféru, platformu Santa Rosa a nově připravované mobilní procesory, které by se v nových noteboocích měly časem objevit.



O platformě Santa Rosa toho bylo napsáno již více než dost, připomenu tedy základní fakta. Novinkou bude zvýšení rychlosti sběrnice z 667MHz na 800MHz, přibudou tedy i nové procesory. Konkrétně půjde o Core 2 Duo T7100, T7300, T7500 a T7600 s frekvencemi 1,8GHz až 2,4GHz a 4MB L2 cache.

Novinkou bude také výkonnější grafické jádro Intel GMA X3100 (jak výkonné, to zatím není známo), přibude podpora wifi 802.11n a v nespolední řadě také technologie Turbo Memory, dříve známa jako Robson. Flash paměť by měla zastoupit část funkce pevného disku, který by se zapínal jen při větších přesunech dat či načítání dat, která nejsou ve flash paměti, jinak by byla v činnosti právě jen úspornější a rychlejší flash paměť.

Rok 2008 přinese 45nm verze mobilních procesorů, tedy mobilní vrze Penrynu a mnoho dalších novinek. Objeví se mobilní procesor řady Extreme s otevřeným násobičem pro zvětšení možností taktování a podporou technologie Enhanced Dynamic Acceleration. Ta v případě jednovláknové aplikace jedno z jader vypne a druhému zvýší frekvenci tak, aby aplikace běžela co nejrychleji a přitom procesor stále splňoval své TDP limity (max. spotřebu).

45nm procesory přinesou instrukce SSE4 a až 12MB L2 cache. To platí pro čtyřjádrové procesory, jejichž mobilní verze se rovněž plánují. Dvoujádra se spokojí s 6MB L2 cache, což je stále neuvěřitelně obrovské množství vyrovnávací paměti.

Nástup platformy Santa Rosa ponese jméno Montevina. S ní se objeví nový chipset Cantiga a další verze technologie Turbo Memory, zatím označena jako Robson 2.0. K bezdrátovému připojení wifi přibude také nová bezdrátová technologie WiMax.

Zdroj: www.intel.com, www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.