Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iFixit oceňuje opravitelnost nových iPhonů 16 a rychlou výměnu baterie, dostaly 7/10

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
iFixit oceňuje opravitelnost nových iPhonů 16 a rychlou výměnu baterie, dostaly 7/10
Produkty Applu byly v minulosti obvykle velmi těžko opravitelné. To se nyní postupně mění a server iFixit označuje výměnu baterie jako jednu z nejjednodušších. Máme zde totiž nový způsob uchycení.
Časy se mění a s nimi i některé postoje společnosti Apple. Ta na nátlaky z mnoha stran významně poupravila svůj postoj k opravitelnosti svých telefonů a nyní patří paradoxně ne k těm nejprotivnějším, ale spíše k těm, které opravy docela usnadňují, i když i to má své limity. S novými telefony se postupně objevují návody na opravy, dostupné jsou také náhradní díly i nástroje pro jejich opravu. Máme zde také nový Repair Assistant v operačním systému iOS 18, který usnadňuje párování nových komponent s telefonem. Nemalou změnou je také výměna baterie.
 
 
Nedávno se totiž mluvilo o tom, že baterie budou mít nový způsob uchycení a server iFixit, který zveřejňuje postupy oprav a hodnotí opravitelnost produktů, se zaměřil i na tuto vlastnost. Toto se potvrdilo u rozebíraného iPhonu 16. Ten měl akumulátor s kovovým pouzdrem a novým "lepidlem". Když na systém aplikujete napětí, oxidace hliníkového substrátu a migrace hliníkových kationtů do "lepidla" způsobí, že spojení mezi substrátem a "lepidlem" ztratí svou sílu a baterie není dále připevněna k telefonu, přičemž současně není celá ulepená. Lze ji tedy jednoduše vyjmout. Opačná polarita pak naopak baterii "přilepí". Při 9V napětí (stačí normální 9V baterie) by tento proces měl trvat zhruba 1,5 minuty. iFixit zkusil i vyšší napětí, při 20 V to trvalo jen 5 sekund, přičemž Apple říká, že je možné jít až na 30 V. Naopak při použití 5V napětí toto "odlepování" trvalo přes 6 minut.
 
Spolu s dalšími testy ohodnotil iFixit opravitelnost nových iPhonů na poměrně vysokých 7/10. HMD mívá tyto hodnoty ještě vyšší (např. Skyline je na 9/10), Fairphone 5 je dokonce na 10/10, Google Pixel 8 má pak 6/10 a předchozí iPhony 15 byly jen na 4/10 stejně jako Samsung Galaxy S23 Ultra.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.