Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iGPU v Intel Lunar Lake podle CompuBench výkonné jako Radeon 890M nebo GTX 1650

2.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
iGPU v Intel Lunar Lake podle CompuBench výkonné jako Radeon 890M nebo GTX 1650
Procesory Intel Lunar Lake mají mít velmi výkonný integrovaný grafický čip. Podle testu v benchmarku CompuBench jsou jeho výkony hodně dobré a je zhruba na úrovni desktopové GeForce GTX 1650.
O procesorech Intel Lunar Lake se toho napsalo už hodně. O procesorové části už máme nějaké to ponětí, jak asi bude výkonná, další otázkou je GPU. To má mít teoreticky velmi vysoký hrubý výkon, v případě toho pro AI nasazení půjde o 53 až 67 AI TOPS. GPU bude k dispozici ve dvou řadách 130V a 140V, přičemž se budou lišit počtem výpočetních jednotek (130V má mít 7 Xe jader, 140V pak 8 Xe), tak i takty, které se mohou pohybovat mezi 1,85 až 2,05 GHz dle konkrétního procesoru. Nyní se objevily výsledky testu v benchmarku CompuBench, který sice mluví o praktickém výkonu, měří ale věci jako segmentaci pomocí algoritmu Level Set, simulaci hladiny oceánu, počty vykreslených megapixelů a podobně. Nejde tedy přímo o výkonu v počítačových hrách.
 
Pokud výkon grafického čipu Arc 140V (iGPU v Lunar Lake) v blíže neurčené konfiguraci vezmeme jako výchozích 100 %, pak výrazně překonává integrované Radeony 780M v mobilních Ryzenech 8000, které dosáhly jen na 73 %. Nový Radeon 890M v Ryzenu AI 9 HX 370 je nicméně kapánek výkonnější, ten totiž dosáhl na 104 %. Jestli Intel takřka dosáhl na úroveň nejvýkonnějšího integrovaného čipu AMD, je to pro něj velmi dobrý výsledek. Ostatně už integrované čipy v procesorech Meteor Lake mnohé udivovaly svým vysokým výkonem. A máme tu ještě jedno srovnání, a to proti desktopové GeForce GTX 1650, která dosáhla na 103 % výkonu.
 
Vidíme tedy, že dnešní nejrychlejší integrované grafiky se vyrovnají starším (ale ne přehnaně starým) mainstreamovým desktopovým grafikám. A ještě zajímavější to bude, až AMD představí svůj Strix Halo (ten by měl mít 40 CU proti 16 CU v Radeonu 890M) a možná i Panther Lake Halo od Intelu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.