Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ilegální nákupy zbraní v USA? Na Snapchatu

26.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Ilegální nákupy zbraní v USA? Na Snapchatu
Sociální sítě nejsou vždy využívány jen tak, jak by jejich tvůrci čekali. Zejména Snapchat se poslední dobou využívá k nelegálnímu prodeji zbraní, neboť usnadňuje obcházení velmi striktních zákonů některých států v USA.
Původním smyslem sociálních sítí je, jak už jejich název napovídá, socializovat se v digitálním světě. Můžete udržovat kontakty s rodinou, starými přáteli, ale i k hledání si nových. Faktem nicméně je, že je využívají lidé i k hledání "obchodních partnerů", a to i pro nelegální činnosti. Hitem poslední doby je v USA nelegální prodej zbraní. Např. v Kalifornii jsou velmi striktní zákony ohledně prodeje, ale v sousední Arizoně a Nevadě je nákup zbraní velmi triviální záležitostí. V podstatě se zde nikdo na nic neptá a ani postupný nákup velkého množství zbraní nevzbudí žádné podezření. V podstatě ani nemá jak.
 
 Snapchat logo
 
Překupníci tak snadno nakoupí zbraně ve výše zmíněných stánech (nicméně Nevada v tomto začíná také přitvrzovat) a převezou je do Kalifornie, kde je snadno prodají, přičemž své nabídky inzerují na sociálních sítích. Často je k tomu používán Snapchat, přestože by teoreticky neměl. Síť propagaci zbraní zakazuje stejně jako nelegální aktivity, ale přesto mnozí porušují obě zařízení najednou a sociální síť toto zatím nijak zvlášť neřeší. Děje se tak obvykle jen při nahlášení závadného příspěvku jiným uživatelem. 
 
Jedním z takových překupníků byl i Anthony Reed, kterého Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) sledovala od ledna 2018. Tajný agent ATF od něj v utajení v ne méně než 9 transakcích nakoupil 35 zbraní v hodnotě 30 tisíc USD. Na základě vyšetřování a studia zveřejněných snímků zbraní na Snapchatu pak byla ATF schopna rozkrýt celou skupinu tří společníků. Nejde ale jen o Snapchat. K podobným praktikám jsou občas využívány i jiné sociální sítě jako Facebook (a jeho Marketplace) nebo Instagram.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.