Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Indie vyvíjí nové čipy pro AI a autonomní auta, postaveny budou na ARMu

20.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Indie vyvíjí nové čipy pro AI a autonomní auta, postaveny budou na ARMu
Indická společnost Ola, která vyrábí elektrické motorky a brousí si zuby na autonomní auta, na konferenci pohovořila o připravovaných čipech pro autonomní vozy a umělou inteligenci. Chce patřit k nejlepším.
Na trh s akcelerátory AI se vrhlo několik firem, které si chtějí vzít také svůj díl koláče, případně nechtějí být závislé na lídrech v oblasti, kam patří především Nvidia. Mezi ně patří i indická společnost Ola, která vyrábí elektrické motocykly a skútry, přičemž připravuje také elektrická auta, jež se mají řídit autonomně (v Indii přejeme hodně štěstí s elektrickou energií i šíleným provozem). CEO společnosti, Bhavish Aggarwal, nicméně hýří optimismem a na nedávné konferenci představil několik novinek a plánů do budoucnost.
 
 
Na architektuře ARM má být postaven nové nejefektivnější cloudové CPU Sarv 1. Slibuje vysoký výkon, dobrou efektivitu a optimalizaci pro co nejnižší náklady (TCO). Uvedení procesoru by mělo nastat v roce 2026. Pro Edge AI budou určeny nové čipy Ojas, přičemž je máme v budoucnu najít v nové generaci elektrických vozidel Ola, v různých systémech rozšířené reality, mobilní sféře a zařízeních IoT. I zde je slibována nejlepší efektivita ve své třídě a rovněž vlastní AI operační systém.
 
Rok 2026 má přinést první indický AI čip Bodhi 1, který bude využit především pro inferenci AI (včetně běhu LLM) nebo závěrečné fáze trénování. Také zde se mluví o vynikající efektivitě. Ačkoli Bodhi 1 ještě vlastně neexistuje, už se mluví o jeho nástupci Bodhi 2. O něm už dnes firma prohlašuje, že půjde o světovou špičku v oblasti AI a má podporovat LLM o velikosti 10 bilionů parametrů (10.000 miliard). Znovu se zmiňuje nejlepší efektivita, škálovatelnost až do exa-výpočtů a plánován je na rok 2028. Ola má v plánu pro výrobu využít přední výrobce čipů (dá se předpokládat TSMC nebo Samsung, pokud se Intelu zadaří s jeho Foundry, tak nelze vyloučit ani ten).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.